KNMG

Tentoonstelling 'In dank aanvaard'

Op 12 mei 2005 opent de Universiteitsbibliotheek in Amsterdam de tentoonstelling 'In dank aanvaard'. Deze tentoonstelling is gewijd aan drie bijzondere collecties, die al sinds de tweede helft van de negentiende eeuw in bruikleen bij de UB zijn ondergebracht. De oudste collectie is die van de KNMG, de collectie is in bruikleen sinds 1856. De tweede collectie in bruikleen is van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), sinds 1880. De derde collectie - bekend onder de naam Bibliotheca Rosenthaliana - betreft een schenking uit 1880.

Met deze tentoonstelling wil de Universiteit de gulle schenker en bruikleengevers bedanken, die hun collecties aan de UB hebben toevertrouwd. De expositie toont de verwevenheid van bruiklenen, schenkingen en de collectie van de Universiteitsbibliotheek. Deze verwevenheid verrijkt en verdiept de bijzondere collecties. Toen de historische boekerij van de KNMG, ook wel de Bibliotheca Medica Neerlandica genoemd, in 1856 van de zolder van de toenmalige secretaris verhuisde naar de bibliotheek van het Amsterdamse atheneum (voorloper van de Gemeente-Universiteit Amsterdam, 1877), ging het nog om een bescheiden collectie. Inmiddels is deze collectie uitgegroeid tot een imposante boekerij met ruim 35.000 titels van medische werken die in Nederland zijn verschenen, door Nederlanders zijn geschreven of betrekking hebben op de Nederlandse geneeskunde. De boekerij weerspiegelt zo vijf eeuwen geschiedenis van de geneeskunde in Nederland, en is ook voor de cultuurgeschiedenis van Nederland een ware schatkamer.

De directie van de Universiteitsbibliotheek nodigt de leden van de KNMG uit om de opening van de tentoonstelling op donderdag 12 mei a.s. om 17.00 uur in de Aula van de Universiteit van Amsterdam (Singel 411, Amsterdam) bij te wonen. KNMG-voorzitter Peter Holland zal samen met de vertegenwoordigers van de beide andere collecties spreken namens de schenker en bruikleengevers. De Aula en de tentoonstellingszaal zijn bereikbaar met tram 1, 2 en 5, halte Koningsplein of Spui. De tentoonstelling is daarna te bezichtigen in de tentoonstellingszaal van de Universiteitsbibliotheek, Singel 425, van 13 mei tot en met 26 augustus 2005, maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.