Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persuitnodiging, 2 mei 2005.

Cohen ontvangt resultaten Grote Slaapexperiment

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen ontvangt op 12 mei tijdens een persconferentie de resultaten van het Grote Slaapexperiment. De resultaten worden overhandigd door kinderen van de 1e Montessorischool uit Hoofddorp. Zij voeren op 11 en 12 mei het wetenschappelijke experiment uit naar de relatie tussen slapen en leren. De persconferentie begint om 16.30 uur in science center NEMO in Amsterdam.

Het Grote Slaapexperiment wordt georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), science center NEMO, het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek (NIH - KNAW) en het VU Medisch Centrum. Kinderen van de groepen H en K van de 1e Montessorischool uit Hoofddorp vervullen een hoofdrol in het experiment. Ze leren laboratoriumvaardigheden, voeren het experiment uit, zijn proefpersoon, lezen de grafieken, trekken conclusies en presenteren de eindresultaten op de afsluitende persconferentie. De kinderen mogen meedoen omdat ze eerder de scholierenwedstrijd bij het experiment wonnen.

Naast het experiment in NEMO staat op internet een 'volwassenenexperiment' op het gebied van slapen en leren. Aan dit experiment kan iedereen deelnemen. De eerste resultaten van het experiment via internet worden met de resultaten van het Grote Slaapexperiment op de persconferentie op 12 mei gepresenteerd. Het 'volwassenenexperiment' staat op http://memory.uva.nl/slaaptest.


*** Wetenschappelijk verantwoord ***
Hoewel het Grote Slaapexperiment een educatief doel heeft, wordt het experiment naar slapen en leren bij kinderen gecontroleerd uitgevoerd. Dit betekent dat de resultaten gepubliceerd kunnen worden in een wetenschappelijk tijdschrift. Over de relatie tussen slapen en leren is bij kinderen vrijwel niets bekend. En dat terwijl juist zij het grootste gedeelte van de dag en nacht aan leren en slapen besteden.

De resultaten van het tweedaagse onderzoek worden tevens besproken op het wetenschappelijke symposium 'Cognition and the Sleeping Brain' op 13 mei in NEMO en op het jaarlijkse internationale slaapcongres in Denver, VS. Hier leidt Eus van Someren een sessie over slapen en leren bij kinderen.

Het Grote Slaapexperiment wordt gesponsord door MedCare, Beter Bed, Amstel Botel, Cambridge Neurotechnology, Johnson&Johnson Pharmaceutical Research & Development, IBM, OLVG, Spaarne Ziekenhuis, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, SEIN en NSWO.


---

Nadere informatie voor de pers:
· Michael van der Meer (NWO): t: +31 (0)70 344 07 06 of +31 (0)6 2601 0624, meerm@nwo.nl · Hendrike Ligthart Schenk (NEMO): t: + 31(0)20 531 31 29, schenk@e-nemo.nl · www.hetgroteexperiment.nl en http://memory.uva.nl/slaaptest · www.natuurinformatie.nl/slaap voor publieksinformatie over slapen en leren · zie ook het persbericht van 18 april '1ste Montessorischool uit Hoofddorp wint Grote Slaapexperiment' op www.nwo.nl/nieuws

Meer informatie over de wetenschappelijke symposia: · 'Cognition and the Sleeping Brain', 13 mei in NEMO, Amsterdam. Zie ook www.cognitie.nl/sleep. · 19th Annual Meeting of the Associated Professional Sleep Societies (APSS), 18 t/m 23 juni in Denver, Colorado, VS. Zie ook www.apss.org.

05-13e

MEDIAVERTEGENWOORDIGERS ZIJN VAN HARTE WELKOM

###

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138, 2509 AC Den Haag