Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Expositie 50 Koppen 50 Kunstenaars

Villa Lila en het Holbein Instituut openen op zondag 12 juni de unieke expositie 50 koppen 50 kunstenaars. 50 kunstenaars portretteerden 50 kopstukken uit de homobeweging en/of de lokale politiek.

"2005 is een bijzonder jaar, Nijmegen bestaat 2000 jaar, maar ook de homobeweging viert een aantal jubilea. Villa Lila bestaat 20 jaar, zo ook haar gebruikers homojongerengroep Pinkeltje en het Lesbisch Archief. Alle reden om dat op vele wijzen te vieren", aldus Peter van Loon, expositiecoördinator Villa Lila, "dat doen wij door deze bijzondere expositie te organiseren. 50 Aan Villa Lila verbonden kunstenaars, afkomstig uit o.a. Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Thailand, portretteerden 50 personen uit de lokale homobeweging en de lokale politiek." Ook enkele landelijk bekende mensen, waaronder Henk Krol, zijn geportretteerd.

Voor alle 50 kopstukken geldt dat zij in het verleden een belangrijke bijdragen geleverd hebben aan de homobeweging, of zich politiek hebben laten gelden. Voor sommigen geldt beiden. Zij worden zo in het zonnetje gezet. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe sterren aan het firmament geportretteerd.

"De expositie is een kwalitatief hoogwaardige verzameling van hedendaagse vormen van portretkunst. Verschillende technieken en materialen werden gebruikt. Portretkunst is duidelijk terug in het artistieke spectrum," verhaalt Peter van Loon enthousiast. "Er is veel te zien: traditionele schilderkunst, hyperrealistische werken, tekeningen, fotografie en beeldhouwwerk. Ook zonder de modellen te kennen is deze expositie zeer het bekijken waard." De werken zijn dan ook te koop.

Van Loon vervolgt: "Deze expositie borduurt voort op het eclatante succes van de in 2003 in Villa Lila georganiseerde expositie waarbij 15 kunstenaars 15 modellen vereeuwigden. Deze expositie werd zowel gemeten naar kwaliteit, belangstelling, betrokkenheid als naar bezoekersaantallen en verkoop een van de meest succesvolle expositie van Villa Lila. De Villa was nog nooit zo druk bezocht tijdens een opening, en 90% van de werken vond een nieuwe eigenaar. De verwachting is dat deze opening dit ruimschoots gaat overtreffen." De opening op zondag 12 juni wordt verricht door organisator Peter van Loon en door dichter/schrijver/publicist drs. Cees van der Pluijm, die een gedicht portret zal voordragen.

Villa Lila, in de Betouwstraat 9 te Nijmegen.

Zondag 12 juni om 1500 uur opening. De opening wordt verricht door Peter van Loon van het Holbein Instituut en Villa Lila en Cees van der Pluijm.

Kijk op www.holbeininstituut.nl en op www.villalila.org voor meer informatie

//////////////////////////////////////////



Ingezonden persbericht