Gemeente Waterland


Donderdag 28 april hebben zeventien jongeren zich verzameld voor h Foto: de groep debaters un eerste debattraining, zodat ze tijdens het jeugddebat op donderdag 12 mei goed voorbereid de discussie met de wethouders aan kunnen gaan. Na het debat bepaalt wethouder Keijzer welk voorstel wint. De jongeren kunnen dan met een budget van 10.000,- aan de slag om het winnende voorstel uit te voeren.

De training
Tijdens de training werden de vier kernelementen van een debat besproken: de stelling, de voor- en tegenstanders, beperkte spreektijd en de beoordeling. De jeugddebaters merkten dat nonverbale communicatie tijdens het debat erg belangrijk is. Presentatie van je voorstel en jezelf kan het verschil maken. Tijdens de debattraining werd duidelijk wat je wel en niet moet doen tijdens een debat. Wel: rustig blijven, oogcontact houden, menen wat je zegt, lichaamstaal, duidelijk praten en vooral ook goed luisteren. Je moet niet door elkaar gaan schreeuwen, elkaar uitlachen of gaan schelden. Presentatie is bij debatteren belangrijk, tijdens een debat moet je goed letten op je houding, je handen, je stem gebruik en het houden van oogcontact met je tegenstander. Kortom een nuttige training. Maar dit was niet alles. Er moest natuurlijk ook bepaald worden over welke voorstellen het debat zal gaan.

De voorstellen
Aan het begin van de ochtend is er tijdens een stemronde beslist welke voorstellen er verder uit gewerkt gaan worden door de jongeren. In totaal waren er meer dan 10 themas, waaruit uiteindelijk drie voorstellen zijn gekozen. Vervolgens zijn de jongeren in drie groepen verdeeld. Elke groep is aan de slag gegaan met één voorstel.

Vanuit de gemeente zijn er wel een aantal kaders gesteld waaraan het voorstel van de jongeren moet voldoen, de voorstellen worden daar ook aan getoetst. De kaders:

1. 1 voorstel wint

2. maximaal 10.000 voor de uitvoering van het voorstel
3. uitvoering binnen de gemeente Waterland

4. uitvoerbaar in 2005

5. winnend voorstel is voor alle jongeren van de doelgroep toegankelijk

6. jongeren zijn mede-uitvoerders van het voorstel
7. het resultaat zal gepresenteerd worden door de uitwerkingsgroep

De drie voorstellen van de jongeren gaan over:

* het organiseren van disco-avonden

* het organiseren van bioscoop-avonden

* het beter gebruik maken van de Bolder voor jongeren van 12- 15 jaar

Momenteel zijn de jongeren hard bezig om de drie voorstellen verder uit te diepen en aan te scherpen. We verwachten u hier volgende week verder over te kunnen informeren. Iedereen is 12 mei van harte welkom om het debat bij te wonen. Het debat vindt plaats in de raadszaal van het gemeentehuis en start om 19.15 uur.