Gemeente Geldrop-Mierlo


Publicatie 09 mei 2005
Publicatie 09 mei 2005

RAADSLEDEN ZETTEN EERSTE STAP PROCESAANPAK GEMEENTEHUIS

Op woendagavond 27 april hebben de raadsleden, in een informele en openbare bijeenkomst, hun eerste strategische discussie gevoerd over de toekomstige huisvesting van de gemeente. Deze eerste stap in het afgesproken besluitvormingstraject heeft als doel om de uitgangspunten te formuleren waarbinnen het college van B&W de opdracht krijgt om verschillende scenarios te gaan ontwikkelen voor de toekomstige huisvesting. De resultaten van de avond komen in een voorstel aan de raad dat in de formele raadsvergadering van 12 mei a.s. wordt besproken.

De raadsleden hebben tijdens de avond in verschillende rondes, soms in subgroepen en soms met zn allen, die punten aangewezen waarop B&W moet gaan letten als ze de verschillende mogelijkheden voor de toekomstige huisvesting van de gemeente gaan uitwerken. Deze aandachtspunten zijn afkomstig van verschillende beleidsterreinen en natuurlijk gekoppeld aan al bestaand beleid: het profiel dat men verwacht/wenst voor Geldrop Mierlo in 2020, de ruimtelijke inrichting van het centrum, de wijze van dienstverlening vanuit de toekomstige huisvesting.

KADER
Tijdens de vergadering van 12 mei wordt dus het kader vastgesteld waarbinnen het college aan het werk kan met de scenarios voor toekomstige huisvesting. Daarnaast hebben de raadsleden gevraagd om 12 mei a.s. met een concrete aanpak te komen om het waarom en de noodzaak van de discussie over een toekomstige huisvesting goed te communiceren naar de burgers. Dit is dan vooruitlopend op de reeds ingeplande dialoog met de burgers in november a.s. als de verschillende mogelijke scenarios die de raad dan heeft geselecteerd, worden gepresenteerd.

EN DAN?
Direct na 12 mei worden de inhoudelijke resultaten van 27 april en van de raadsvergadering natuurlijk weer op deze pagina toegelicht.

Hieronder staat schematisch aangegeven uit welke stappen het traject bestaat en wanneer er besluiten worden genomen. De zwarte pijl aan de linkerkant van het schema geeft aan in welke fase het besluitvormingsproces op het moment van publicatie is. Klik hier voor het stappenplan.

Publicatie 09 mei 2005

RECONSTRUCTIEPROJECT SANG & GOORKENS VAN START

Op woensdag 27 april 2005 heeft in het gemeentehuis van Geldrop de eerste vergadering plaats gevonden van de UitvoeringsCommissie (UC) voor het project Sang & Goorkens. Deze commissie is ingesteld om de activiteiten en maatregelen in het kader van het project gezamenlijk op te pakken. In de eerste vergadering is het Plan van aanpak Sang & Goorkens besproken. De UC staat onder de verantwoordelijkheid van de Regionale Reconstructiecommissie De Peel. De voorzitter van deze reconstructiecommissie, de heer Henk Hendriksen, heeft de UitvoeringsCommissie Sang & Goorkens geïnstalleerd tijdens deze eerste vergadering.

De Provinciale Staten hebben op vrijdag 22 april j.l. ingestemd met de Ontwerpreconstructie- en gebiedsplannen. De plannen worden nu ter vaststelling voorgelegd aan het Rijk. Met de uitvoering van de reconstructie is inmiddels een begin gemaakt om de gestelde doelen te behalen. Om deze doelen en ambities werkelijkheid te maken, zijn concrete projecten nodig.

Eén van die projecten is het project Sang & Goorkens dat in 2005-2008 opgepakt wordt. Het projectgebied beslaat de gebieden Goorkens, Sang en Broekkamp gelegen in de gemeente Geldrop-Mierlo en Someren. Sang & Goorkens is een natuurgebied dat in het reconstructieplan De Peel is aangeduid als natte natuurparel. De natte natuurparels zijn de belangrijkste, meest waardevolle, natte natuurgebieden in Brabant, waarvan sommige delen verdroogd zijn.
Het voornaamste doel is het realiseren van de waterdoelen (GGOR Gewenste Grond- en Oppervlakte Regime) in relatie tot de verwerving van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en beekherstel. Dit wordt bereikt door het verhogen van de grondwaterstand door het nemen van vernattingsmaatregelen. De aanwezigheid van de beken Goorloop en de Vleutloop maakt dit gebied uitermate geschikt voor het herstellen van de natte natuur waarbij de realisering van de EHS de belangrijkste stap is.
De maatregelen worden niet in het hele projectgebied genomen, maar beperken zich tot de natte natuurparel en de beeklopen. Binnen het project wordt eveneens gestreefd naar een optimale verbetering van de landbouwkundige verkaveling. Middels grondverwerving en vrijwillig kavelruilen kan de verkaveling voor de landbouw verbeterd worden en worden de gronden op de juiste plaats geruild.

De provincie heeft het (concept) plan van aanpak voor het project Sang & Goorkens opgesteld. Door eerdere opgedane ervaringen is gebleken dat de doelstellingen het beste bereikt worden door een integrale aanpak. De partijen die deelnemen zijn gemeenten Geldrop-Mierlo en Someren, waterschap Aa en Maas, ZLTO, Staatsbosbeheer en de Provincie Noord-Brabant. De Dienst Landelijk Gebied is verantwoordelijk voor de procesbegeleiding en ondersteunt de commissie met het secretariaat.

Voor nader informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de Dienst Landelijk Gebied, de heer N. Ploegmakers, projectleider Sang & Goorkens, Postbus 1180, 5004 BD Tilburg, telefoon: 013-5950519 (bij geen gehoor 013-5950682).