Nuon

Hoogspanningsmasten verdwijnen uit nieuwe wijken van de Waalsprong 4 mei 2005 | Nijmegen | Gemeente Nijmegen, Continuon Netbeheer Op donderdag 12 mei breekt wethouder Ton Hirdes in de nieuwbouwwijk de Waalsprong in Oosterhout-Nijmegen de eerste hoogspanningsmast af. ´s Ochtends trekt hij rond 10.30 uur met hulp van leerlingen van basisschool de Oversteek, Romeinen en Batavieren de mast met veel spektakel omver. Alle bewoners van Oosterhout-Nijmegen en andere belangstellenden zijn uitgenodigd bij dit feestelijke moment aanwezig te zijn. Het neerhalen van de 38 meter hoge mast is de symbolische start van het verdwijnen van het bovengrondse hoogspanningstraject in de woonwijken de Boomgaard en de Elten in Oosterhout. Begin 2004 is het ondergronds brengen van de hoogspanningslijnen in de Waalsprong gestart. Het eerste deel is inmiddels ondergronds aangelegd en in werking. Het ondergrondse tracé volgt in hoofdlijnen de voorheen bovengrondse route. Direct na de oversteek van de Waal en de dijk duiken de lijnen via `opstijgpunten' de bodem in. Daarvoor zijn in de uiterwaarden en direct na de dijk de hoogspanningsmasten verplaatst en op nieuwe fundaties gezet. In de woonwijken volgen de ondergrondse lijnen het bovengrondse traject.
Programma 12 mei
Rond 10.15 uur ontvangen een centurion en herauten de leerlingen van basisschool de Oversteek en belangstellenden op het plein voor voorzieningenhart de Klif in Oosterhout-Nijmegen. Na een korte toespraak van wethouder Ton Hirdes (Verkeer, Milieu en Cultuur) en Paul Corton, directeur Continuon Netbeheer, trekt de stoet leerlingen en belangstellenden naar het kruispunt Groenestraat/Bellefleurstraat. Daar steken de Romeinen en Batavieren het water over. De wethouder zal daar de mast van zijn fundamenten losbranden, waarna deze met behulp van paarden en moderne machines omgaat.
Vier hoogspanningslijnen
In totaal worden drie van de vier hoogspanningslijnen in de Waalsprong gedeeltelijk ondergronds gebracht. Daar is voor gekozen om een betere ruimtelijke indeling van de wijk mogelijk te maken en ook oogt het fraaier als de hoogspanningsmasten niet in het zicht staan. De voorbereidingen voor het ondergronds brengen van het tweede en derde traject in de Waalsprong zijn gestart. Dit zijn de lijnen Nijmegen-Bemmel en Nijmegen-Zevenaar. Deze gaan vanaf de dijk tot aan Bemmel ondergronds. De werkzaamheden lopen onder andere samen met de aanleg van de ovatonde op de Prins Mauritssingel (voorheen A325) en de aanleg van het plassengebied in de landschapszone. Het vierde traject, van de Oosterhoutsedijk richting Dodewaard, blijft bovengronds. Met de totale opdracht is ongeveer EUR10 miljoen gemoeid. De kosten worden gedragen door de gemeente Nijmegen en GEM Waalsprong Beheer. Continuon Netbeheer, de onafhankelijke netbeheerder van Nuon, voert uit. Het totale project wordt in 2007 afgerond. Over GEM Waalsprong Beheer
GEM Waalsprong Beheer is een onderneming die is ontstaan uit een samenwerking tussen de gemeente Nijmegen, projectontwikkelaars (Heijmans, Bouwfonds, AM Wonen en BAM Vastgoed) en woningbouwcorporaties (Talis, Portaal) met als doelstelling ruim 11.000 woningen te creëren in het nieuwe stadsdeel van Nijmegen. De onderneming heeft naast grondexploitatie ook de verantwoordelijkheid een deel van de planvorming en de voorbereidende en overkoepelende werkzaamheden uit te voeren.
/nl/Images/81_23147.gif
Over Continuon Netbeheer
Continuon Netbeheer is een dochteronderneming van Nuon. Als onafhankelijk netbeheerder staat de onderneming onder toezicht van de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe). Continuon Netbeheer is verantwoordelijk voor het gas- en electriciteitsnet van energie-onderneming Nuon. Ook is ze verantwoordelijk voor het distribueren en transporteren van elektriciteit en gas voor iedereen die dit wil produceren of afnemen. Het elektriciteits- en gasnetwerk bevindt zich in de provincies Friesland, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en een deel van Zuid-Holland.