Gemeente Sluis

reddingsboten aan gemeente Sluis

PERSBERICHT - 9 mei 2005

OVERDRACHT NIEUWE REDDINGSBOTEN AAN GEMEENTE SLUIS

Op donderdag 12 mei draagt de Reddingsbrigade West Zeeuws-Vlaanderen twee nieuwe reddingsboten, die in opdracht van de gemeente zijn aangeschaft, officieel over aan wethouder Leen Kamphuis (portefeuillehouder Recreatie en Toerisme). De boten zijn aangeschaft in het kader van het project Integraal Kustzonebeheer om de veiligheid van de badgasten te verhogen.

Onderdeel van Integraal Kustzonebeheer is de aanvraag van de Blauwe Vlag. De Blauwe Vlag is een internationaal keurmerk voor schone en veilige stranden. De gemeente Sluis streeft ernaar deze zomer de Blauwe Vlag te laten wapperen aan onze kust. De nieuwe boten leveren een belangrijke bijdrage aan de veiligheid langs de kust en konden daarom worden aangeschaft met Europese subsidie uit SAIL II waarvan Integraal Kustzonebeheer een deelproject is.

De gemeente heeft de reddingsboten aangeschaft via de Reddingsbrigade West Zeeuws-Vlaanderen. In overleg met de reddingsbrigade is gekozen voor boten van het type Rescue III. De boten zijn aangeschaft ter vervanging van twee van de vijf boten die tot nu toe in gebruik waren bij de strandwachten. De oudste dateren van 1973 en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. De nieuwe boten zijn wendbaar en snel en kunnen door de grote tankinhoud lange tijd achtereen op patrouillesnelheid varen.

Het bewakingsgebied van de gemeente Sluis is 12 kilometer lang, van Breskens tot t Zwin. Er zijn drie bootposten in respectievelijk Breskens, Nieuwvliet en Cadzand. Op welke posten de twee boten zullen worden ingezet is nog niet bekend. Dit seizoen kan ook nog gebruik worden gemaakt van de drie boten die nog niet vervangen zijn.

Het project SAIL II is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Europese Unie uit het programma Interreg IIIB North Sea Region.

---

Noot voor de pers:
U wordt van harte uitgenodigd bij de overdracht aanwezig te zijn. De overdracht vindt plaats op donderdag 12 mei a.s. om 10 uur voor het gemeentehuis in Oostburg. De reddingsbrigade brengt de boten mee op trailers.

Voor nadere inlichtingen:

· Gemeente Sluis, Voorlichting, tel. 0117-457 123
· Reddingsbrigade West Zeeuws-Vlaanderen, Guust Christiaansen, tel 06-19232854