Universiteit Maastricht

Slotmanifestatie Equal-project 'Doorbreking Genderkloof Universiteiten'

donderdag 12 mei 2005, 15.30-17.30 uur, KNAW (Trippenhuis), Amsterdam Met column Joke Hermsen en filmpremière nieuwe documentaire Marian Tjaden

Geachte redacties,

Graag nodigen wij u uit voor de slotmanifestatie van het Equal-project 'Doorbreking Genderkloof Universiteiten', tevens de première van de documentaire The mind has no sex - Women and science today door regisseur Marian Tjaden, op donderdag 12 mei aanstaande, bij de KNAW te Amsterdam.

Op deze manifestatie wordt 'Doorbreking Genderkloof Universiteiten' feestelijk afgesloten met een overzicht van de projectresultaten en een column over vrouwen in de wetenschap door ervaringsdeskundige Joke Hermsen, auteur van de roman 'De Profielschets'. Belangrijkste programmaonderdeel is de première van de nieuwe documentaire van Marian Tjaden: The mind has no sex - Women and science today over gender bias in de wetenschap. Tevens wordt er alvast een vooruitblik geworpen op het vervolgproject: 'Participatie als Prioriteit'. Want u begrijpt: wij gaan door!

De inhoud van de film:
Marian Tjaden heeft, in opdracht van 'Doorbreking Genderkloof Universiteiten' een documentaire gemaakt over de wijze waarop MIT (Massachusetts Institute of Technology, Cambridge USA) de ontdekking van sekseongelijkheid in de eigen instelling onder ogen heeft gezien. Enkele hoofdrolspelers uit de Verenigde Staten (Charles Vest, Nancy Hopkins) komen aan het woord, evenals Pim Levelt van de KNAW. Ook wordt aandacht besteed aan de experimenten van Harvard-hoogleraar Banaji die het bestaan van gender bias in de beoordeling van mannen en vrouwen tonen. De film kan gezien worden als een vervolg op de VPRO documentaire A waste of talent van dezelfde regisseur, die in 1998 door het VPRO-programma Noorderlicht werd uitgezonden.

Programma:
15.00 uur Ontvangst
15.30 uur Welkom en introductie door dr. Mineke Bosch, projectleider 15.45 uur Gesproken column over vrouwen in de wetenschap door Joke Hermsen 16.00 uur Première documentaire The mind has no sex - Women and science today 16.30 uur Reactie(s) op de film, ook vanuit de zaal 17.00 uur Vooruitblik Equal-project 'Participatie als Prioriteit' door Annelies van der Horst en Akke Visser 17.15 uur Afsluiting en aansluitend borrel

Adres:
Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen Het Trippenhuis, Tinbergenzaal
Kloveniersburgwal 29
1011 JV Amsterdam

Graag uw deelname bevestigen per e-mail op: info-equal@genderdiversiteit.unimaas.nl