Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

OnderzoekBerichten: Agenda en benoemingen, mei 2005

10 mei 2005

Agenda

12 mei
Nationale Grotestedenlezing

In samenwerking met Binnenlands Bestuur organiseren het Kenniscentrum Grote Steden en NWO de eerste Nationale Grotestedenlezing. Hiermee wordt het startsein gegeven voor de verkiezing van de Athena 'Beste Praktijkvoorbeeld van het Jaar' met als thema 'Normhandhaving in buurten & wijken'.

De burgemeester van Den Haag, drs. W.J. Deetman, tevens voorzitter van het Kenniscentrum, geeft zijn visie op het thema 'Normhandhaving in wijken en buurten'. Drs. A.J. Boekestijn reflecteert vervolgens op de lezing van de heer Deetman. Hij is columnist van Binnenlands Bestuur en de Geassocieerde Pers Diensten en sinds 1989 verbonden aan de vakgroep geschiedenis van de Universiteit Utrecht.

De Nationale Grotestedenlezing vindt plaats in het kader van het Stedelijk Innovatieprogramma (STIP) van het Kenniscentrum en NWO dat wordt ondersteund door de ministeries van BZK, VWS en VROM. STIP verbindt wetenschap met de stedelijke praktijk. Dit komt ook naar voren in deze lezing.
MEDIA ZIJN VAN HARTE WELKOM

De lezing is in de Nieuwe of Littéraire Sociëteit de Witte, Plein 24, Den Haag van 17.00 uur - 20.30 uur. De toegang is gratis. Meer informatie en aanmelden via de website:
http://www.hetkenniscentrum.nl/kcgs/bijeenkomsten/2005/05/Nationale_Gr otestedenlezing_1003.html of bij Ellen de Jongh-Bouwhuis (medewerker Stedelijk Innovatieprogramma, STIP), t: +31 (0)70 344 09 61, jongh@kcgs.nl of op www.hetkenniscentrum.nl.

23 mei
Feestelijke uitgave van de Kattendijke-kroniek

Op 23 mei presenteert het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis de uitgave van de Kattendijke-kroniek. Deze kroniek is geschreven rond 1490 en was tot voor kort nagenoeg onbekend en daarom onuitgegeven. Het rijk geïllustreerde boek bevat een combinatie van de geschiedenis van Troje, een wereldgeschiedenis en een geschiedenis van de Nederlanden tot aan 1480. Het is uniek in zijn soort. MEDIA ZIJN NA AANMELDING VAN HARTE WELKOM.

Nadere informatie en aanmelding voor de pers bij David Redeker (Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en NWO), t: 070 315 64 36 (ING, maandag) en 070 344 07 14 (NWO, dinsdag, woensdag, vrijdag), david.redeker@inghist.nl. Zie voor meer informatie (o.a. uitgebreide persuitnodiging, contactgegevens onderzoeker, veelgestelde vragen, afbeeldingen voor de pers) www.inghist.nl ('actueel').

24 mei
Bessensap 2005

NWO organiseert op 24 mei 2005 voor de vijfde keer Bessensap. NWO doet dat samen met de Vereniging Wetenschapsjournalisten Nederland (VWN) en met science center NEMO. Het evenement Bessensap in het Amsterdamse NEMO wil journalisten, redacteuren, voorlichters en mediagenieke onderzoekers wat dichter bij elkaar brengen. Het motto: wetenschap ontmoet pers, pers ontmoet wetenschap. Bessensap is inmiddels uitgegroeid tot een sfeervolle en interactieve gebeurtenis in de niche van wetenschap, media en samenleving. De dag begint met een plenair gedeelte en eindigt eveneens plenair met de uitreiking van de Eureka-prijzen. Tijdens de rest van de dag presenteert een aantal onderzoekers zich met actueel en journalistiek spannend onderzoek. Zodra er meer bekend is over het programma wordt het vermeld op de website van Bessensap: www.nwo.nl/bessensap.

Aanmelden als bezoeker kan via: www.nwo.nl/bessensap (klik rechts op 'Aanmelden bezoeker').

Benoemingen

Griessen in gebiedsbestuur Natuurkunde
Prof. dr. R.P. (Ronald) Griessen is door het Algemeen bestuur van NWO per 1 juli 2005 benoemd tot lid en voorzitter van het Gebiedsbestuur Natuurkunde. Zijn benoeming voor het gebiedsbestuur geldt voor een periode van drie jaar. Tevens is hij per 1 juli door de Raad van Bestuur van FOM benoemd tot de nieuwe voorzitter van de Stichting FOM. Griessen is in beide functies de opvolger van prof. dr. ir. F.T.M. Nieuwstadt.

Griessen heeft zowel de Nederlandse als de Zwitserse nationaliteit en is hoogleraar in de fysica van de gecondenseerde materie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Voor hij naar Nederland kwam, werkte hij in Zwitserland en Canada. Zijn onderzoeksgroep aan de VU haalde in 1996 wereldwijde bekendheid met de ontdekking van zogeheten schakelbare spiegels, dunne films van materialen die gewoonlijk metallisch en spiegelend zijn, maar verzadigd met waterstof doorzichtig en isolerend worden. Hiervoor kreeg hij in 2001 de Physica-prijs. De ontdekking van de schakelbare spiegels leverde drie patenten op en leidde tot een langdurige samenwerking met Philips.

Sinds 1996 heeft Griessen 120 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd. Sinds zijn komst naar Nederland in 1976 begeleidde hij 30 promovendi.

Van 1987 tot 1991 was Griessen lid van het Uitvoerend Bestuur van de Stichting FOM en van 1985 tot 1994 en opnieuw sinds 1998 lid van de Raad van Bestuur van FOM. Van 1998 tot 2003 was hij coördinator van het Europese TMR-netwerk "Metal-hydride films with switchable optical properties". Sinds 2003 is hij lid van de Programmacommissie van het NWO-ACTS-programma "Sustainable hydrogen". Met ECN en STW werkt hij samen op het gebied van zonnecollectoren.

Joëls in gebiedsbestuur Aard- en Levenswetenschappen Mw. prof. dr. M. (Marianne) Joëls is per 1 april 2005 benoemd als lid van het gebiedsbestuur Aard- en Levenswetenschappen (ALW). Haar benoeming geldt voor een periode van drie jaar. Joëls volgt prof. dr. P.M.G. Luiten op.

Marianne Joëls is hoogleraar zoölogie aan het Swammerdam Institute for Life Sciences aan de Universiteit van Amsterdam. Zij promoveerde in 1984 aan de Universiteit Utrecht en werkte daar tot 1991, eerst als research assistent en vanaf 1986 als Christiaan & Constantijn Huygens Fellow. In 1991 werd Joëls universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 1997 is zij hoogleraar zoölogie aan het Swammerdam Institute for Life Sciences aan deze universiteit.

Joëls is lid van verschillende verenigingen, waaronder de Royal Academy of Arts and Sciences. Ze ontving reeds 23 beurzen, waaronder de eerdre genoemde Christiaan & Constantijn Huygensprijs en een Pioniersubsidie. Joëls heeft tot op heden 118 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd.