Provincie Drenthe

Landelijke primeur cursus bibliotheekvernieuwing

Cursusmiddag voor beleidsmedewerkers bibliotheekwerk gemeenten in de provincie Drenthe

Assen, 11 mei 2005
Persberichtnummer 05-073

Op 12, 18 en 23 mei a.s. vindt er op het provinciehuis in Assen een cursus plaats om de gemeenten in Drenthe te begeleiden bij de ontwikkeling van een nieuw beleid voor de openbare bibliotheken (de lokale vernieuwingsagenda). Drenthe heeft de landelijke primeur van deze cursus. De overige provincies zullen volgen. De cursus is bestemd voor gemeentelijke beleidsmedewerkers en bibliotheekdirecteuren.

In het kader van de bibliotheekvernieuwing speelt de gemeentelijke vernieuwings-agenda een belangrijke rol. Aansluitend op het koepelconvenant tussen VNG, IPO en het Rijk is immers afgesproken dat de gemeenten voor 2006 en 2007 jaarlijks een gemeentelijke vernieuwingsagenda opstellen; daarna vierjaarlijks. De vernieuwings-agenda vormt de basis van de besteding van de extra Rijksmiddelen die via de provincies beschikbaar komen. Vanuit het landelijk procesbureau bibliotheekvernieuwing worden richtlijnen gegeven voor verbetering en verbreding van de dienstverlening. Deze richtlijnen geven het aspiratieniveau aan. De vernieuwingsagenda is bedoeld om de vertaalslag naar de praktijk te maken en te bekijken op welke wijze in betreffende gemeente te vernieuwing gestalte kan krijgen. De vernieuwingsagenda en de richtlijnen zijn daarmee de sleutelbegrippen in het bibliotheekvernieuwingsproces en het overleg tussen gemeente en bibliotheken.

Voor veel gemeenten en bibliotheken is dit nieuw. Van gemeenten wordt verwacht dat zij de financiering van het bibliotheekwerk niet alleen baseren op de begroting van vorig jaar, maar op de beleidsprioriteiten en hetgeen de gemeente, als opdracht-gever, in het komende jaar nodig acht. Van bibliotheken wordt verwacht dat zij, als opdrachtnemer, duidelijk aangeven welke producten en diensten zij onder welke voorwaarden kunnen leveren, tegen welke prijs. Kortom: overleg op deze wijze is voor beide partijen nieuw. Bijkomende factor is dat bibliotheken inmiddels in toenemende mate een onderdeel vormen van een netwerk van samenwerkende bibliotheekinstellingen en (provinciale) ondersteunende organisaties. Dit betekent dat bibliotheken producten en diensten in netwerkverband ontwikkelen en leveren en dat gemeenten in hun opdrachtverlening rekening moeten houden met de netwerkafspraken van de bibliotheken.

Op verzoek van de provincie als regisseur van het vernieuwingsproces heeft De Vuijst Consult een cursus ontwikkeld om aan beleidsambtenaren van gemeenten bouwstenen aan te reiken voor het opstellen van de gemeentelijke vernieuwingsagenda. In de cursus gaan beleidsambtenaren en directeuren samen het gesprek aan en wordt gewerkt met de landelijke richtlijnen en de provinciale netwerkafspraken. De cursus wordt mede mogelijk gemaakt door het Procesbureau Bibliotheekvernieuwing. Zij stellen tevens hun expertise tijdens de cursusdagen ter beschikking.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl