GroenLinks

Verpleegkundigen kunnen kwaliteit niet leveren

11 mei 2005

Verpleegkundigen in verpleegtehuizen leveren tegen hun zin zorg van onvoldoende kwaliteit. Dit blijkt uit het onderzoek onder honderden verpleegkundigen dat GroenLinks presenteert in het kader van de dag van de verpleegkundigen, 12 mei. GroenLinks wil heldere kwaliteitsnormen waar bewoners en medewerkers in de tehuizen op kunnen rekenen. Daarnaast is er echt meer geld nodig.

Morgen, donderdag 12 mei is het de Dag van de verpleging. Deze dag is voor GroenLinks de aanleiding om haar onderzoek onder honderden verpleegtehuismedewerkers te presenteren. In de afgelopen maanden hebben we kunnen vernemen hoe politici, de inspectie, directeuren en verzekeraars over verpleegtehuizen denken. GroenLinks laat met dit onderzoek verpleegkundigen zelf aan het woord.

Uit het GroenLinks-onderzoek blijkt dat de problemen groot zijn. Zo geeft 81% aan door een gebrek aan middelen niet te kunnen voldoen aan de eigen kwaliteitsnormen. Bijna altijd is de hoge werkdruk het probleem. Ook geven veel ondervraagden aan dat er veel te veel wordt gewerkt met (goedkoop) ongekwalificeerd personeel. GroenLinks vindt het zorgwekkend dat verpleegkundigen en verzorgenden aangeven continu over hun eigen (kwaliteits)grenzen heen te moeten gaan. Door de toenemende vraag naar verpleeghuiszorg zullen de problemen alleen maar groter worden.

GroenLinks wil kwaliteitsnormen waar verpleegtehuis-bewoners op kunnen rekenen, zoals het recht op dagelijkse dagbesteding en beweging. Daarnaast moeten er normen komen over personeelinzet, scholing en moet de afstand tussen praktijk en beleid verkleind worden met een nationale verpleegkundige adviesraad.

Evelien Tonkens

Klik voor het hele onderzoeksrapport 'De verpleging weet het beter' (http://www.groenlinks.nl/2ekamer/notities/Notitie.2005-05-11.5702)

meer informatie staat in de eerder gepresenteerde notitie 'Dementie legt bom onder ouderenzorg' (http://www.groenlinks.nl/2ekamer/notities/Notitie.2005-02-02.2018)