Gemeente Eindhoven

Persbericht: 11 mei 2005, no. 107

Gemeente wil band met woonwagenbewoners versterken

Nieuw woonwagenbeleid Gemeente Eindhoven

Het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Eindhoven heeft ingestemd met de grote lijnen van het nieuwe woonwagenbeleid. Belangrijk aandachtspunt in dit beleid is dat de gemeente de komende tijd meer aandacht gaat besteden aan de woonwagenlocaties en haar bewoners. Het afgelopen half jaar is onderzocht op welke onderdelen het woonwagenbeleid van de gemeente aangepast moet en kan worden. Het gaat hierbij om de grote lijnen. Hoe het beleid precies ingevuld wordt, staat nog niet vast. Dit zal in overleg met de woonwagenbewoners zelf gebeuren. In juni van dit jaar neemt de gemeenteraad nog een besluit over het nieuwe beleid.

Communicatie
Eerder vandaag is op alle woonwagenlocaties in Eindhoven een nieuwsbrief verspreid met daarin alle informatie over de stappen die de Gemeente Eindhoven de komende tijd gaat ondernemen. Hoe het beleid precies wordt ingevuld, is de komende tijd onderwerp van gesprek tussen de gemeente en de bewoners van de Eindhovense woonwagenlocaties. Daarnaast worden de woonwagenbewoners, via de nieuwsbrief die 4 maal per jaar zal verschijnen, op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen.

Locatieteams
Het is de bedoeling dat er voor iedere woonwagenlocatie een zogenaamd locatieteam komt. In zon team zitten alle betrokken organisaties, waaronder de beheerder (Woonmaat) en de gemeente. Bewoners van een locatie kunnen bij hun locatieteam terecht met allerlei vragen, van verkeersproblematiek tot woningnood en van problemen op school tot werkeloosheid. Er wordt altijd samen aan een oplossing gewerkt. De locatieteams starten op korte termijn op een aantal locaties. Op dit moment wordt bekeken welke locaties dit zijn. De teams beginnen niet op alle locaties tegelijk.

Standplaatsen en woonwagenwoningen
Gaat de gemeenteraad in juni akkoord met de grote lijnen van het nieuwe beleid, is het mogelijk om het aantal standplaatsen uit te breiden. Deze uitbreiding is alleen bedoeld om knelpunten op te vangen. Met de bewoners worden knelpunten en mogelijke oplossingen besproken. De gemeente bekijkt samen met Woonmaat hoe het systeem van de wachtlijsten verbeterd kan worden. Zodra er een nieuwe opzet is voor het toewijzen van standplaatsen, worden de bewoners op de hoogte gebracht.
Ook krijgt de gemeente de laatste tijd steeds meer aanvragen voor het bouwen van woonwagenwoningen. Om de woonwagenwoningen te kunnen bouwen, moeten de bestemmingsplannen voor de diverse woonwagenlocaties aangepast worden. Het starten met de echte bouw van de woonwagenwoningen kan dus nog een hele tijd duren.

© 2005 Gemeente Eindhoven