---


---

20050512 OM niet in hoger beroep om vrijspraak Eric O.

12-5-2005 10:05:00

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat niet in hoger beroep tegen de vrijspraak van marinier Eric O.persadvocaat-generaal Welschen heeft dit woensdag bekendgemaakt. De 44-jarige sergeant-majoor werd verdacht van het overtreden van de geweldsinstructies waardoor in december 2003 een Irakees werd gedood. Het OM had hiervoor zes maanden voorwaardelijke militaire detentie en 240 uur taakstraf geëist. O. werd zowel door de rechtbank als het gerechtshof vrijgesproken.

,,Het streven van het Openbaar Ministerie was om helderheid te krijgen over de omstandigheden waaronder een uitgezonden militair geweld mag plegen. Die helderheid is nu bereikt doordat de rechter ook in hoger beroep geoordeeld heeft dat de Rules of Engagement van toepassing zijn op het optreden van uitgezonden militairen'', aldus de verklaring van het OM. De Rules of Engagement is de internationale geweldsinstructie.

Het hof volgde het oordeel van de rechtbank en was het niet eens met het OM dat stelde dat de rechtbank op onterechte gronden tot vrijspraak was gekomen. De rechtbank sprak O. vrij op basis van de internationaal geldende geweldsvoorschriften. Volgens het OM was de rechtbank hierin te ver doorgeschoten en had de rechtbank de Nederlandse dienstvoorschriften als uitgangspunt moeten nemen. Mede hierom was het OM in hoger beroep gegaan. Het hof stelde echter dat de rechtbank juist heeft gehandeld.

In de uitspraak ging het hof ook in op de rol van het OM in de zaak van Eric O. Het hof stelde dat, hoewel het OM in zijn recht stond vervolging in te stellen, het onderzoek naar het schietincident niet volledig is geweest. Ook was de zaak in eerste instantie veel te zwaar ingezet. Dat kwam mede doordat het OM ,,kennelijk onvoorbereid was hoe een dergelijk incident aan te pakken''. De kritiek van het hof kreeg veel bijval vanuit de politieke en militaire hoek.

Minister Kamp van Defensieliet in een reactie weten dat ,,verheugd'' te zijn ,,dat het boek van het schietincident met Eric O. eindelijk gesloten kan worden nu het OM afziet van cassatie''. Kampis vooral verheugd voor de sergeant-majoor Eric O. en zijn familie, aldus de woordvoerder van de minister.

Wat de minister betreft is marinier Eric O. ,,volledig inzetbaar'' voor toekomstige militaire operaties. Kamp bezocht O. afgelopen vrijdag in diens huis waar de twee een ,,goed en vertrouwelijk'' gesprek hadden.