Gemeente Wageningen

Wageningen voldoet voor 98% aan kwaliteitscriteria milieuhandhaving

Uit de op 26 april 2005 door het gemeentebestuur vastgestelde eindmeting blijkt dat gemeente Wageningen voor 98% haar milieuhandhaving goed op orde heeft en aan alle kwaliteitscriteria voldoet. Dit betekent dat de al in 2003 ingezette verbeteracties hun vruchten hebben afgeworpen. Met deze eindmeting is de professionalisering van de milieuhandhaving nog niet afgerond. De professionalisering zal in de praktijk van alledag uitgevoerd moeten worden.

Wet en regelgeving
De wet- en regelgeving rond de milieuhandhaving en -uitvoering is enorm. Zo heeft een gemiddelde gemeente al snel te maken met ongeveer vijftig regelingen en honderden onderwerpen op milieugebied, variërend van externe veiligheid, geluidshinder tot stankoverlast en vervoer gevaarlijke stoffen. Voor al deze zaken geldt dat de organisatie ingericht moet worden met de juiste middelen, gegevens, procedures rond bestuurlijke besluitvorming e.d. om de dagelijkse uitvoering in goede banen te leiden.

Landelijke afspraken
In januari 2002 zijn landelijk afspraken gemaakt om de milieuhandhaving te professionaliseren. De eerste fase van het proces bestond uit het vaststellen van de kwaliteitscriteria. De kwaliteitscriteria hebben vooral betrekking op de manier waarop de milieuhandhaving geregeld moet zijn (worden de doelstellingen gehaald?, evaluatie en monitoring). Dit proces is in 2002 afgerond. De tweede fase van het proces was een nulmeting. Dit bestond uit een zelfevaluatie en een verificatie. Door middel van een onafhankelijke controle (verificatie) werd gecontroleerd of de zelfevaluatie overeenstemde met de feitelijke situatie. In deze fase scoorde de gemeente Wageningen 43,1%. Dit is ongeveer gelijk aan het landelijke gemiddelde.

Verbeterplan
Dit betekende dat er veel werk aan de winkel was om op 1 januari 2005 voor 100% aan de kwaliteitscriteria te voldoen. Daarvoor heeft de gemeente Wageningen een verbeterplan opgesteld. Zaken waar de gemeente bijvoorbeeld aan moest gaan werken waren: opstellen van een probleemanalyse, een prioriteitstelling, de scheiding van vergunningverlening en handhaving en toezicht.

Ecoprofit
Ook is de gemeente Wageningen concreet met bedrijven aan de slag om de milieuhandhaving te verbeteren. Op 11 mei 2005 werd in het stadhuis een (Ecoprofit) workshop gehouden met als thema "wet en regelgeving". Een van de belangrijkste wensen van de deelnemende bedrijven was om bij de gemeente met één aanspreekpunt (accountmanager) te gaan werken om zo de wet en regelgeving voor hen inzichtelijker te maken. Gemeente Wageningen wil gehoor geven aan deze wens en is op dit moment bezig om dit uitvoering te geven. Het Ecoprofitproject loopt bijna ten einde. In juli 2004 zijn 12 bedrijven gestart om hun bedrijfsvoering eens kritisch onder de loep te houden. Op 1 juli 2005 krijgen de deelnemende bedrijven een certificaat als zij voldoen aan de criteria van duurzaam ondernemen.