Gemeente Geldermalsen

Archeologen geven geheimen Hondsgemet prijs

12 mei 2005 - Sinds enkele maanden zijn archeologische onderzoekers bezig met onderzoek op het terrein van het toekomstige bedrijventerrein Hondsgemet in de oksel van de Randweg en Betuweroute/A15 te Geldermalsen.
Een omvangrijk en interessant project. Er zijn restanten gevonden van een grote nederzetting die duiden op bewoning van de late ijzertijd tot de laat Romeinse tijd (ca. 200 v. Chr. 450 na Chr.). De vondsten hebben veel geschiedkundige waarde en de kwaliteit is naar verhouding nog goed. Al met al blijkt er sprake te zijn van een archeologische vindplaats van nationaal belang. Niet voor niets heeft Staatssecretaris Van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen een fikse bijdrage in de onderzoekskosten toegezegd. De werkzaamheden zijn inmiddels zover gevorderd dat een uitgebreid communicatie- en informatietraject kan worden opgestart. Centraal hierin staat het verzorgen van rondleidingen op het onderzoeksterrein voor een breed publiek en specifieke doelgroepen.

Voor het brede publiek worden rondleidingen verzorgd en vondsten getoond op de vrijdagmiddagen 3 juni, 15 juli en 9 september, tussen 13.30 en 16.30 uur. Vanwege de beperkte parkeergelegenheid ter plaatse (langs de toekomstige ontsluitingsweg van het bedrijventerrein) wordt geadviseerd zo min mogelijk met de auto te komen. Specifiek voor de leerlingen van de groepen 7/8 van de basisscholen en de leerlingen van De Lingeborgh zijn er rondleidingen op de vrijdagmiddagen 17 en 24 juni en 16 september (tussen 13.30 en 16.30 uur). Schooldirecties kunnen hiervoor in overleg met de organisatie een afspraak inplannen via telefoonnummer 0345-533073 (mevr. I. Schuuring).
Op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober a.s. is het de bedoeling een tweetal Open dagen te organiseren. De organisatie hiervan wordt inmiddels voorbereid. In de tussenliggende tijd wordt gewerkt aan de samenstelling van een speciale brochure en zal de nodige achtergrondinformatie worden verstrekt via het tweemaandelijkse Geldermalsen Magazine en de gemeentelijke website. Daarnaast komen er in het gemeentehuis enkele vitrines waarin gevonden materialen tentoongesteld zullen worden.