Verbond van Verzekeraars

Digitaal monument voor joodse gemeenschap officieel gelanceerd

Het digitaal monument is niet bedoeld als herinnering aan Sobibor en Auschwitz, aan Mauthausen en Bergen-Belsen, aan Majdanek en Treblinka of aan die andere plekken waar de hel op aarde werd gerealiseerd. Het is een eerbewijs aan alle joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd en de joden die de Sjoa niet hebben overleefd. Dat zei Isaac Lipschits tijdens de officiële lancering van het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland, die onlangs plaatsvond.

Lipschits is initiatiefnemer van het digitaal monument en directeur van de Stichting Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland. Het project wordt gefinancierd door het Verbond, dat een subsidie van ruim 2,2 miljoen euro heeft verleend. Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis is belast met het beheren van de subsidie en de uitvoer van het monument.

Ieder een eigen gezicht
In het monument zijn gegevens opgenomen van alle joden in Nederland die tijdens de oorlog zijn vervolgd en omgebracht. De gegevens zijn afkomstig uit tientallen historische bronnen, variërend van de lijsten van joodse inwoners die de Nederlandse gemeenten in 1941 op last van de bezetter opstelden, tot de rouwadvertenties die tijdens de oorlog voor omgebrachte familieleden werden geplaatst. Alle gegevens zijn in de afgelopen viereneenhalf jaar ingevoerd, gecontroleerd en gekoppeld. Daardoor kunnen nabestaanden nu thuis, achter hun pc, opzoeken hoe familieleden, vrienden en kennissen leefden, waar ze woonden, welk beroep ze uitoefenden en soms zelfs hoe ze eruit zagen. Op de eerste pagina van het monument worden alle omgekomen joodse gezinnen verbeeld. Elk pixelstaafje staat voor een persoon, elk groepje pixels staat voor een gezin. Door te klikken op een groepje pixels krijgt de bezoeker de gegevens van een gezin te zien. En door een klik op de naam van een gezinslid worden de individuele gegevens getoond. Op die manier wordt in één scherm de totale gemeenschap getoond, terwijl tegelijkertijd ieder individu een eigen gezicht heeft.

Blijvende herinnering
Initiatiefnemer Lipschits benadrukt dat het monument de joodse gemeenschap aan de vooravond van de deportaties in herinnering wil brengen en houden. Het is een eerbewijs aan de joden vóórdat ze werden gedeporteerd, maar ons belangrijkste doel is de herinneringen aan alle omgebrachte joden levend te houden en alle levende joden in staat te stellen hun wortels te zoeken. Bezoekers van de site worden daarom uitgenodigd zoveel mogelijk materiaal aan het monument toe te voegen. Iedereen die brieven, fotos of andere documenten heeft van en over de mensen in het monument, kunnen via de site www.joodsmonument.nl lezen hoe het materiaal kan worden toegevoegd. Zo kan het monument een levend monument worden, dat een schat aan (achtergrond)informatie biedt, maar bijvoorbeeld ook heel goed kan worden gebruikt voor onderwijsdoeleinden, aldus Lipschits.

Verzekerd!, mei 2005