Gemeente Leeuwarden

Zuiderplantage Zuiderplantage

Marga Waanders slaat eerste paal plan `De Zuiderplantage'

Bron: Gemeente Leeuwarden (12-05-2005) Wethouder Marga Waanders sloeg 11 mei de eerste paal van het plan `De Zuiderplantage' te Leeuwarden.
Zij deed dit in aanwezigheid van de kopers van de eengezinswoningen, de betrokken bouwpartijen en de opdrachtgever - v.o.f Drachtsterplein.

Het plan 'De Zuiderplantage' is gelegen bij het dorp Huizum en omvat 49 grondgebonden woningen, 2 appartementengebouwen van ieder 31 appartementen, een woontoren met 45 appartementen en een parkeervoorziening voor het naastgelegen tuincentrum. De eerste bouwfase bestaat uit 49 geschakelde eengezinswoningen.

De naam Zuiderplantage komt voort uit het conceptueel stedenbouwkundig plan, waarbij de verschillende bouwkundige programmaonderdelen zijn gevat in een door groene hagen omzoomde ruimte, refererend aan oude plantages. Hierdoor ontstaan gevarieerde binnenruimten. Tevens worden er zo afwisselende zichtlijnen gecreëerd.

In 2000 zijn de bedrijfsmatige activiteiten van de Faber Haardenfabriek aan de Tijnjedijk, vanwege verplaatsing van het bedrijf naar een andere locatie, beëindigd. Het terrein is vervolgens beschikbaar gekomen voor herontwikkeling. Vennootschap onder firma Drachtsterplein heeft architectenbureau De ZwarteHond gevraagd een ontwerp te maken voor het nieuw te bouwen woonwijkje `De Zuiderplantage'.

Inmiddels is 80 % van de grondgebonden woningen verkocht. Van de appartementengebouwen is één blok verkocht aan Vesteda voor de verhuur van appartementen. Van de twee overige blokken is reeds 30 % verkocht.