Productschap Margarine


12.05.2005

Brinkhorst draait MEP voor nieuwe grootschalige biomassaprojecten terug

Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft besloten het bedrag van de MEP-subsidie voor nieuwe aanvragen m.b.t. grootschalige zuivere biomassa tijdelijk op nul te stellen. Om anticipatie-effecten te voorkomen gebeurt dit met onmiddellijke ingang. De maatregel zal gelden tot de (wets)wijziging van de MEP is ingegaan, wat naar verwachting zo'n anderhalf jaar zal duren. De overige categorieën blijven ongemoeid.

Met de ingreep wil Brinkhorst voorkomen dat een klein aantal projecten in de categorieën grootschalige zuivere biomassa en wind op zee de komende tijd (te) veel budget zullen claimen. Bovendien wil hij nog dit jaar de Elektriciteitswet 1998 zodanig aanpassen, dat de minister van EZ voortaan de bevoegdheid krijgt om jaarlijks een subsidieplafond vast te stellen.

De regeling Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP) heeft het investeringsklimaat voor duurzame elektriciteit sterk verbeterd. De productie van duurzame elektriciteit in Nederland neemt fors toe: van 3,3 procent van het verbruik eind 2003 tot ongeveer 6 procent eind 2005. Het beoogde (en in Europees verband afgesproken) aandeel van 9 procent duurzame elektriciteit in 2010 kan daardoor volgens Brinkhorst worden gerealiseerd. Maar als gevolg van het snelle succes van de MEP dekken de inkomsten de uitgaven niet meer geheel. De budgettaire tegenvaller wordt voor de jaren 2003-2005 geraamd op zo'n 174 miljoen euro: de uitgaven vallen 118 miljoen euro hoger uit dan geraamd, de inkomsten 56 miljoen euro lager. De verwachting is dat zonder maatregelen de tekorten in de komende jaren verder oplopen.

Om budgettair meer greep op de MEP te krijgen stelt Brinkhorst in een brief aan de Tweede Kamer nu voor om de MEP om te vormen tot een regeling die een geleidelijke groei naar 9 procent duurzaam elektriciteitsverbruik in 2010 faciliteert. Het gaat daarbij om maatregelen op de korte en op de langere termijn. Voor een structurele budgettaire beheersbaarheid wil minister Brinkhorst de MEP zodanig wijzigen dat hij de bevoegdheid krijgt om jaarlijks een subsidieplafond vast te stellen. Dit plafond zal gerelateerd zijn aan de duurzame elektriciteitsproductie die nodig is om de doelstelling van 9 procent in 2010 via geleidelijke groei te realiseren.

Om de overschrijding van het MEP-budget in de jaren 2003-2006 op te vangen, stelt de minister voor het aansluittarief (52 euro in 2005) voor 2006 te verhogen van de voorziene 56 euro per elektriciteitsaansluiting naar ongeveer 100 euro. In de daaropvolgende jaren zal naar verwachting een aansluittarief van een vergelijkbaar niveau nodig zijn. Het Kabinet zal de gevolgen van deze verhoging van het aansluittarief voor de koopkracht betrekken in de besluitvorming over het koopkrachtbeleid.