Gemeente Eindhoven

Persbericht: 12 mei 2005

Inspectie opslag gevaarlijke stoffen

De komende maanden worden verkooppunten voor verfproducten in Eindhoven die gevaarlijke stoffen opslaan, onaangekondigd geïnspecteerd. Uit eerdere controles blijkt dat de naleving van de regelgeving sterk te wensen overlaat. De opslag van gevaarlijke stoffen is vaak niet voldoende gelegaliseerd en de vereiste opslagvoorzieningen ontbreken of voldoen niet aan de regelgeving. Daarnaast wordt vaak te veel winkelvoorraad opgeslagen.

Uitvoering
De inspectie wordt uigevoerd door de Milieudienst Regio Eindhoven in samenwerking met de Eindhovense afdeling van de Regiopolitie Brabant Zuidoost en het Openbaar Ministerie. Tijdens de controles ligt het accent op de naleving van de voorschriften met betrekking tot de opslag en/ of omgang met gevaarlijke stoffen.

Optreden
Bij overtredingen waardoor de veiligheid voor de directe omgeving in het geding is, wordt direct strafrechtelijk opgetreden (proces verbaal). Ook kan bestuursrechtelijk worden opgetreden: er kan een dwangsom worden opgelegd voor elke dag dat de overtreding voortduurt, of (delen van) de voorraad gevaarlijke stoffen wordt in beslag genomen.

Brief
De betreffende bedrijven zijn recentelijk per brief op de hoogte gebracht van het handhavings-project en de voorschriften voor de opslag van gevaarlijke stoffen. De Milieudienst wil hiermee een impuls afgeven en hoopt dat bedrijven vanuit hun eigen verantwoordelijkheid toezicht uitoefenen op de opslag van gevaarlijke stoffen.

© 2005 Gemeente Eindhoven