Gemeente 's-Hertogenbosch

12-05-2005

Gemeente 's-Hertogenbosch neemt deel aan VROM-project Inzet pilot: één vergunning voor wonen, ruimte en milieu

De gemeente 's-Hertogenbosch neemt deel aan het project van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) om één vergunning voor wonen, ruimtegebruik en milieu te ontwikkelen. Het achterliggende idee is minder administratieve lasten voor burgers en bedrijven, een betere dienstverlening en kortere procedures. Het gaat onder meer om het opzetten van één loket, afstemming van vergunnings- en handhavingsprocessen en een betere samenwerking met andere overheidsinstanties. In eerste instantie worden de (on)mogelijkheden onderzocht van deze nieuwe werkwijze. Daarna wordt bekeken hoe een en ander in de praktijk kan worden gebracht.

Inwoners en bedrijven die willen (ver)bouwen, hebben momenteel te maken met een grote hoeveelheid voorschriften. Het gaat om voorschriften uit verschillende regelingen met elk hun eigen criteria, procedures, ambtelijke loketten, afhandelingstermijnen, leges en toezichthouders. De noodzakelijke vergunningaanvragen doorlopen verschillende procedures die kunnen leiden tot tegenstrijdige beslissingen. Door het samenvoegen van vergunningen kunnen burgers en bedrijven straks volstaan met één aanvraag bij één loket dat na het doorlopen van één procedure leidt tot één besluit (het al dan niet verlenen van een vergunning) en met één beroepsgang. De mogelijkheid blijft bestaan om deze vergunning gefaseerd aan te vragen, zodat goed kan worden aangesloten bij de verschillende fases in de planontwikkeling.

De bijdrage van VROM bestaat onder meer uit het leveren van kennis, begeleiding en hulp bij de ontwikkeling van instrumenten en hulpmiddelen. Verder zet het ministerie zich in om de ervaringen te delen met andere organisaties. Eind dit jaar moet er een rapport liggen waarin meer inzicht wordt gegeven in de consequenties van één vergunningsysteem zowel voor de gemeentelijke organisatie als voor inwoners en bedrijven. Binnenkort ondertekenen de gemeente 's-Hertogenbosch en het ministerie van VROM een convenant om afspraken vast te leggen.