Amsterdam Airport Schiphol

Lichte groei aantal passagiers via Schiphol in april

Uit voorlopige cijfers van Schiphol Group blijkt dat het aantal passagiers via de luchthaven Schiphol in april is gestegen met 1,2% ten opzichte van dezelfde maand in 2004 tot iets meer dan 3,5 miljoen. De sterkste groei (2,8%) werd gerealiseerd in het transfervervoer. Het aantal lokaal opstappende passagiers nam met 0,4% toe ten opzichte van april 2004. Aan het einde van de maand was een duidelijke piek zichtbaar in het aantal lokaal opstappende passagiers vanwege de start van de meivakantie.

Vliegtuigbewegingen
Het aantal vliegtuigbewegingen in het handelsverkeer (lijn- en chartervluchten) steeg in april met 3,3% ten opzichte van april 2004 tot 33.752. Na twee maanden met negatieve groeicijfers was hiermee weer sprake van een toename van het aantal vluchten ten opzichte van 2004. April was de eerste maand van de zomerdienstregeling 2005. Bestaande maatschappijen hebben hun diensten uitgebreid. Daarnaast startte een aantal nieuwe maatschappijen op Schiphol een dienst.

Het gemiddelde maximum startgewicht (MTOW) per vliegtuigbeweging lag in april met 99,3 ton 1,5% boven het niveau van april vorig jaar. Vooral in het passagiers-combi segment werden gemiddeld genomen grotere toestellen ingezet. In het full freighter segment was het gemiddelde MTOW nagenoeg gelijk aan vorig jaar.

Punctualiteit
De aankomstpunctualiteit kwam met een waarde van 85,5% op vrijwel hetzelfde niveau uit als in april 2004. De vertrekpunctualiteit daalde licht tot 77,2%.

* voorlopige cijfers
** incl. transitoreizigers (passagiers die met hetzelfde vliegtuig doorvliegen als waarmee zij zijn aangekomen).
*** percentage passagiersvliegtuigen dat maximaal 15 min. na schematijd is aangekomen
**** percentage passagiersvliegtuigen dat maximaal 15 min. na schematijd is vertrokken

Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl