Gemeente Breda

Namen voor waterlopen, straten, bruggen en plein Nieuwe Mark

Logo_DeNieuweMark.jpg

Het college van burgemeester en wethouders ging akkoord met de voorgestelde namen voor waterlopen, straten, bruggen en een plein aan de westkant van het Bredase centrum.

Het project Nieuwe Mark' herstelt in dit gebied de oude waterloop in ere. Als gevolg van deze waterscheiding ontstaan nieuwe straten, bruggen en een plein en verdwijnt een bestaande straat. De nieuwe situatie gaat in op 1 januari 2006. Eigenaren en bewoners van de betrokken panden zijn geïnformeerd over de voorgenomen wijzigingen.

Het deel van de rivier de Mark, dat loopt vanaf de brug bij het pand Op de Trapkes naar de Waterstraat, naar het zuiden onder de Markendaalseweg afbuigt en daar weer boven de grond komt, krijgt de naam Binnenmark. Dit is het gedeelte van de Mark dat binnen de singels ligt. Het deel van de te openen Mark, vanaf de brug bij Op de Trapkes tot aan de brug bij de Vismarktstraat, krijgt de naam Haven, evenals de aangrenzende kade. Volgens oude kaarten en documenten werd hier al in 1743 de naam Haven gebruikt. Te zijner tijd wordt aan het college voorgesteld om de naam Gedempte Haven in te trekken.

Het gedeelte van de Markendaalse weg, vanaf de Tolbrugstraat in het verlengde van de Nieuweweg tot aan de Waterstraat, gaat aan de kant van het centrum ook Nieuweweg heten. Aan de andere kant van het water blijft de naam Markendaalseweg bestaan. Tussen de Nieuweweg en de Nieuwstraat komt een nieuwe straat, ter hoogte van het bevoorradingshof van winkelcentrum De Barones. Dit wordt de Minderbroedersstraat. De naam verwijst naar de kloosterorde van de minderbroeders die zich in 1631 in het Huis van Assendelft aan de Nieuwstraat vestigden. Ten zuiden van de Minderbroedersstraat komt een nieuw plein, het Franciscanessenplein. Een eerbetoon aan het werk van de zusters Franciscanessen, die hier van 1850 tot 1991 een onderwijscongregatie hadden. De Mosselkreek is verdwenen. Deze straat liep van de Markendaalseweg naar de Nieuwstraat, langs de parkeergarage Barones. Het college besloot om deze straatnaam in te trekken.

Er komen vier nieuwe bruggen, de Hoge Brug, de Tolburg, de Baronesbrug en de Minderbroedersbrug. De Hoge Brug, bij de Vismarktstraat, en de Tolburg, bij de Op de Trapkes, waren tot 1965 ook in gebruik als brug en verloren hun functie bij de demping van de haven. Beide namen zijn nu opnieuw vastgesteld. De brug vanaf de Markendaalseweg naar de Baronesgarage krijgt de naam Baronesbrug. De vierde brug verbindt de Markendaalseweg met de Minderbroederstraat en krijgt de naam Minderbroedersbrug.

Breda, 12 mei 2005