Socialistische Partij

Vanavond actie bij Amsterdam Amstel tegen ammoniakvervoer

12-05-2005 * De SP voert vanavond vanaf 18.30 uur actie bij NS-station Amsterdam Amstel tegen de wekelijkse transporten van zeer gevaarlijke ammoniaktreinen door de hoofdstad. Bij een ongeluk kunnen binnen een straal van 1400 meter tientallen doden en vele honderden gewonden vallen.

Enkele tientallen SP'ers zullen met fakkels en spandoeken actievoeren bij het Amstel-station in Amsterdam-Oost. Tweede Kamerlid Krista van Velzen zal de reizigers informeren over de gevaren van de ammoniaktrein. `Mannen in witte pakken' zullen op gifvaten drummen om mensen wakker te schudden en te waarschuwen voor de ammoniaktransporten door de drukke stations en dichtbevolkte wijken. De SP zal vervolgens op alle Amsterdamse NS-stations mensen waarschuwen voor de transporten en oproepen om actiekaarten te tekenen, die later worden aangeboden aan staatssecretaris van Geel. Langs het spoor hangen bij bewoners spandoeken tegen de ammoniaktrein aan de gevel.

De SP wil dat de ammoniaktransporten over spoor per direct stoppen. In de nacht van 16 op 17 juni 2003 is na middernacht één wagon ontspoorde bij Halfweg. Dit treindeel werd 1300 meter meegesleurd en had volgens experts lek kunnen slaan. De vijf burgermeesters uit de IJmond hebben direct na het ongeluk laten weten dat zij de ammoniaktransporten niet meer door hun gemeenten willen. Hiermee is tot nu toe nog niets gedaan. De SP wil dat producent DSM gedwongen wordt door de overheid om productie en verwerking op één locatie te laten plaatsvinden, zodat het vervoer tussen Sittard en IJmuiden kan worden gestaakt. Eerder bereikte de SP dat chloortreinen vanaf 1 januari 2006 niet meer mogen rijden.