Leefbaar Rotterdam

Weg met de Zuigende Subsidiesponzen van Rotterdam!

Leefbaar Rotterdam vindt het een goede zaak dat er eindelijk een herijking van door de gemeente verstrekte subsidies plaatsvindt en is dan ook blij met het rapport "Kantlend in het tegenlicht -Rotterdamse subsidies onder de loep-" van Van Middelkoop. Daarin zijn alle subsidies van de stad doorgelicht en beoordeeld op efficiëntie, effectiviteit en politieke prioriteit.

Het is een kerntaak van volksvertegenwoordigers om te controleren of gemeenschapsgeld efficiënt en effectief wordt uitgegeven. Subsidies die niet efficiënt of niet effectief zijn, moeten worden gestopt en komen toe aan andere organisaties die de door de gemeenteraad gestelde doelen op een efficiëntere en effectievere manier kunnen bereiken. Ook subsidies die een lage of geen politieke prioriteit hebben, kunnen wat Leefbaar Rotterdam worden afgebouwd.

Het is voor Leefbaar Rotterdam dan ook onbegrijpelijk dat het college (exclusief onze eigen wethouders) voorstelt de subsidies in de kunst- en cultuursector niet te herprioriteren. Ook op de geitenwollensokken sector van subsidies aan etnische belangenverenigingen, moslimorganen en allerlei handen onprofessionele welzijnswerkachtige clubjes wordt volgens Leefbaar Rotterdam niet genoeg bezuinigd.

Nu wordt er niet gekort waar het wel zou moeten en straks wel gekort waar het niet zou moeten, bijvoorbeeld bij Diergaarde Blijdorp, Plaswijk en het Oostelijk Zwembad.

Volgens Wethouder Janssens (VVD) zou het heel goed zijn als een dierentuin haar eigen broek op houdt. De mensen kunnen volgens hem best een paar euro extra betalen voor een kaartje. Leefbaar Rotterdam snapt niet waarom het college er wel mee kan leven dat de gemeente meer dan 40 euro sponsort, per kaartje, voor een voorstelling van het Onafhankelijk Toneel, meer dan 50 euro sponsort, per kaartje, voor Poetry International en zelfs meer dan 70 euro sponsort, per kaartje, voor voorstellingen van Bonheur. Van één van de kunst&cultuur instellingen, die van Middelkoop onderzocht, was de conclusie zelfs: doel van deze organisatie is om zich zelf in stand te houden, niet gericht op publiek maar op de kunstenaarsbranche.

Als we daar boven op ook nog eens kijken naar statistieken over vrije tijdsbesteding van de gemiddelde Rotterdammer, dan kan je niet anders dan op je hoofd krabben over de schijnbare keuze van dit college om te bezuinigen op instellingen waar meer mensen heen gaan, met veel minder subsidie per bezoeker, en niet te bezuinigen op instellingen waar veel minder mensen heen gaan, met veel meer subsidie per bezoeker.

Logica lijkt wederom weer eens niet op te gaan in de gemeentepolitiek. Waarom zweren alle andere politieke partijen samen, tegen Leefbaar Rotterdam, om de kunstsector volledig te ontzien?

Klik hier om onze schriftelijke brandbrief aan het college van B&W te lezen.