Gemeente Den Haag

mei 2005
Geen nieuwe basisscholen in Den Haag (10 mei)

Er worden de komende jaren in Den Haag geen nieuwe basisscholen gesticht. Dat heeft het College van B&W vandaag besloten. De aanvragen voor Islamitische basisscholen en een Hindoebasisschool voldoen niet aan de voorwaarden. Nu er geen nieuwe basisscholen komen, hoeft er ook geen 'Plan van nieuwe scholen' te worden vastgesteld. Dit besluit wordt binnenkort in de raadscommissie en de gemeenteraad besproken.

De Islamitische Stichting Nederland voor Onderwijs en Opvoeding Yunus Emre Den Haag heeft een verzoek ingediend voor het stichten van drie nieuwe basisscholen op Islamitische grondslag in de stadsdelen Centrum, Laak en Escamp. Na beoordeling door de gemeente van de ingediende prognoses blijkt dat het te verwachten aantal leerlingen voor de drie scholen niet voldoet aan de Haagse 'stichtingsnorm' van 333 leerlingen per school. Dit is het aantal Haagse leerlingen dat een nieuwe school binnen vijf jaar na de oprichting moet hebben.

Het bestuur van de Stichting Hindoe Onderwijs wil in Leidschenveen een Hindoebasisschool stichten. Volgens het bestuur voldoet de prognose aan de stichtingsnorm. De gemeente plaatst echter kanttekeningen bij de prognose die is gemaakt. Zo zijn er in de prognose leerlingen uit Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer meegeteld. De nieuwe school haalt met alleen Haagse leerlingen de stichtingsnorm niet.

De rijksoverheid beoordeelt in principe de start van een nieuwe basisschool. Voorafgaande daaraan moet de gemeenteraad een 'Plan van nieuwe scholen' vaststellen. Op korte termijn komen er geen nieuwe basisscholen in Den Haag. Dit betekent dat de gemeente dit jaar geen 'Plan van nieuwe scholen' vaststelt. Dit besluit wordt binnenkort besproken in de raadscommissie Onderwijs, Sociale zaken, Cultuur en Integratie (OSCI) en de gemeenteraad.