Gemeente Den Haag

mei 2005
Nieuw gebouw voor beheer en speluitleen in wijkpark Transvaal (11 mei)

Het wijkpark Transvaal is de afgelopen jaren vernieuwd en uitgebreid van 1 naar 3 hectare. Midden in het park staat sinds kort een gebouw dat onder meer als uitvalsbasis dient voor de toezichthouders en beheerders. Wethouder Marnix Norder: Het park aanleggen is namelijk één ding, het park in de toekomst beheren is nog belangrijker. Het moet schoon, heel en veilig blijven voor al haar gebruikers. Hij opent vandaag om 14.00 uur het nieuwe beheerdersgebouw, een ontwerp van architectenbureau Van Mourik Vermeulen Architecten (Den Haag).

Het wijkpark Transvaal is een open en overzichtelijk park geworden met faciliteiten voor verschillende doelgroepen. Jongeren kunnen er spelen en sporten terwijl het park ook voorziet in ontmoetingsplekken voor de oudere wijkbewoners. Daarnaast kan het park gebruikt worden voor braderieën en andere wijkmanifestaties. Het neemt zowel letterlijk als figuurlijk een bijzondere plek in de wijk in.

Het beheerdersgebouw is op een bijzondere manier gefinancierd. Het ministerie van VROM stelt een subsidie beschikbaar voor particuliere bedrijven die in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen investeren in een wijk waar zij ook zelf aan het werk zijn. Projectontwikkelaar Schouten de Jong, verantwoordelijk voor de bouw van de twee woontorens aan de rand van het wijkpark, vind een schoon, heel en veilig wijkpark belangrijk. Zij werd bereid gevonden om te investeren in een beheerdersgebouw. De projectontwikkelaar stelde hiervoor 80.000 euro beschikbaar. Dat bedrag is door VROM verhoogd met 56.000 euro waardoor er in totaal 138.000 euro in het gebouw kon worden gestoken.

Doordat er meer geld beschikbaar kwam voor het beheerdersgebouw dient het uiteindelijk niet alleen als uitvalsbasis is voor beheerders en toezichthouders. Ook de speluitleen het Haags Hopje en het sportbureau Transvaal zijn inmiddels in het gebouw gehuisvest. Op 18 juni 2005 wordt het wijkpark officieel geopend door wethouder Marnix Norder en wethouder Wilbert Stolte.