Gemeente Den Haag

mei 2005
Den Haag moet groene stad aan zee blijven (12 mei)

De sterke punten die de gemeente Den Haag zeker moet behouden zijn het groen en de zee, de culturele voorzieningen, het historisch centrum, het openbaar vervoer en het internationale karakter. De belangrijkste opgaven voor de toekomst zijn leefbaarheid en veiligheid van de buurt, en nieuwbouw moet vooral plaatsvinden langs de rand van de stad.

Dit blijkt uit de tweede ronde van het Haagse stadspanel, gehouden in het voorjaar van 2005.
Het stadspanel van Den Haag bestaat uit ongeveer 1.500 personen die samen een afspiegeling vormen van de Haagse bevolking. De panelleden noemen verreweg het meest het groen, de parken, de duingebieden en het strand als sterke punten van Den Haag (53%), op afstand gevolgd door de culturele voorzieningen zoals musea, festivals en evenementen (24%) en het culturele erfgoed zoals het Binnenhof, het Lange Voorhout en het historisch centrum. Ook de openbaar vervoervoorzieningen worden genoemd (16%) evenals het internationaal karakter (11%). De belangrijkste opgaven voor de komende 15 jaar vindt men het behoud van de leefbaarheid in stad en wijk (20%), het zorgdragen voor een veilige stad (16%). Ook noemt men een goed integratiebeleid (10%), de bereikbaarheid van de stad (9%) en (betaalbare) woningen (6%).

De panelleden is gevraagd waar Den Haag, indien nodig, zou moeten gaan bouwen. De meeste mensen denken aan het bouwen in randgemeenten (21%). Daarna volgt hoogbouw als mogelijkheid met 15%. Bouwen aan de kust of in zee scoort met 7% het laagst.

De Hagenaars zijn positief over de kwaliteit van het onderwijs in de stad. Het basisonderwijs krijgt van maar liefst 89% van de panelleden een zeven of hoger. Bij het voortgezet onderwijs varieert dit percentage van 74% voor het VMBO tot 93% voor het VWO. Het beroepsonderwijs scoort iets minder op kwaliteit: het MBO krijgt van 64% en het HBO van 65% een zeven of hoger. Ook de veiligheid op de scholen wordt voor alle onderwijstypen door een meerderheid van de pannelleden positief beoordeeld. Alle categoriën scoren goed op de netheid van de schoolgebouwen.

Een minderheid van de panelleden geeft aan op dit moment evenementen of voorzieningen te missen in Den Haag. Zij wensen met name meer (internationale) culturele activiteiten en festivals. Van hen refereert ruim zes op de tien aan het verlies van North Sea Jazz. Op afstand volgen andere evenementen/voorzieningen zoals sportvoorzieningen, voorzieningen voor kinderen en jongeren, uitgaansgelegenheden en (internationale) sportevenementen/ wedstrijden.