Gemeente Eindhoven

Persbericht: 12 mei 2005, no. 108

Overlast en onveiligheid in Hobbemastraat aangepakt

BITE stelt orde op zaken in kamerbewoningspanden

In een gezamenlijke actie van de gemeente met politie en brandweer, onder de vlag van het Bestuurlijk Interventie Team Eindhoven (BITE), is vanmorgen een controle gehouden op de Hobbemastraat (Tongelre). De controle was vooral gericht op onveilige situaties (brandgevaar, illegale verbouwing en bewoning) en overlast (vervuiling) in een deel van deze straat. De politie nam 7 personen mee voor onderzoek; 1 werd aangehouden.

Donderdagmorgen om 7 uur startten twee controleteams met bezoeken aan acht woningen en een winkel in de Hobbemastraat / Jeroen Boschlaan. Het optreden van BITE was nodig omdat de situatie ter plaatse - zo was gebleken bij eerdere controles - complex was én op een aantal belangrijke onderdelen (brandveiligheid) niet langer te tolereren. BITE treedt op in nauwe samenwerking met overheidsdiensten, instellingen en bedrijven, onder directe verantwoordelijkheid van de burgemeester.

Strafbare feiten
De politie controleerde van een groot aantal personen de identiteit. Zes mannen moesten mee voor onderzoek op grond van de Vreemdelingenwet. Een verdachte werd aangehouden op grond van de Wet ID. In totaal werden er bij deze controles circa 20 overtredingen vastgesteld. Van de 9 panden vielen er drie ongunstig op door de slechte staat van onderhoud, de brand onveilige situatie, het niet op orde hebben van de Personenadministratie (inschrijving Bevolking), illegale verbouwing en mogelijk een ondeugdelijke elektrische installatie. Opvallend is het hoge aantal in- en externe verbouwing c.q. aanbouwen in de kamerbewoningspanden.

BITE
BITE bestond bij deze actie uit medewerkers van de dienst Brandweer en Crisisbeheersing, de Politie en de gemeentelijke diensten Werk, Zorg en Inkomen, Algemene en Publiekszaken (afd. Personen en Communicatie). Op de achterhand zijn vaak andere diensten en instellingen (woningbouwcorporatie) en bedrijven (nutsbedrijven) en de belastingdienst stand-by.

© 2005 Gemeente Eindhoven