Dienstenbond CNV

Onderhandelingen CAO VPB verlopen stroef
12-05-2005

Alhoewel de onderhandelingen voor een nieuwe CAO VPB mooi op tijd begonnen in februari, schiet het niet op. Het ingelaste technisch overleg heeft bovendien geen oplossingen gebracht. Toch willen we een fatsoenlijke CAO bereiken voor de leden van CNV Dienstenbond.

De onderhandelingen over een nieuwe CAO in de beveiliging zijn dit jaar bijzonder lastig. In februari hebben we al enkele onderhandelingsrondes gehad. Begin maart hebben we u daarover een weinig hoopvolle Info gestuurd. Door beide partijen werd het vervolgens verstandig geacht, om de onderhandelingen te onderbreken en diep in enkele 'dossiers' te duiken. Deze 'dossiers' betroffen de gevolgen van het tweede ziektejaar en flexibilisering van de CAO.

Aan deze technische discussie zijn een aantal overleggen besteed in de afgelopen maanden. Onderstaand een korte samenvatting.
* Het tweede ziekte jaar. Van onze kant zijn uitvoerige voorstellen ingebracht om de gevolgen van het tweede ziekte jaar op te lossen en ook de opvolging van de nieuwe WAO per 1 januari 2006 te regelen. Werkgevers hebben vooral toegelicht dat zij tegen extra kosten aan lopen en willen deze op u verhalen.
* Flexibilisering. Werkgevers geven aan dat de CAO-regels knellen in het maken van roosters. Wat bij de start een brede discussie leek te worden over flexibilisering, slaat eigenlijk neer in een discussie over overwerkuren en leegloopuren over verschillende periodes heen. Van onze kant is (nogmaals) duidelijk gemaakt dat de CAO-regels niet voor niets zo zijn gegroeid in de loop van de jaren. Ieder misbruik door werkgevers is opgevolgd door regels om dit te repareren. Misbruik wordt gestraft tenslotte! Bovendien gaat het via de toeslagen voor overwerk ook om geld; uw inkomen dus. Het simpelweg schrappen van CAO-regels kan dan niet aan de orde zijn.

Uiteindelijk moeten de oplossingen gevonden worden in onderhandelingen. Daarom worden de onderhandelingen weer opgestart in de maand mei. Op 19 mei en 14 juni is het vervolg gepland. Of we aankoersen op een resultaat of een knallende ruzie zult u spoedig weten.

Is er ook nog goed nieuws?
Jawel. Op de onderwerpen VUT/Pensioen & Levensloop (VPL) is een werkgroep gezet van bonden en werkgevers. Deze werkgroep moet voorstellen doen voor de opvolging van de huidige VUT en pensioenregeling. Per 1 januari 2006 gelden er namelijk nieuwe fiscale regels. De eerste rekensommen zijn ondertussen gemaakt. Naar alle waarschijnlijkheid zal in het komende CAO-overleg dit onderwerp al geregeld kunnen worden. Dat zou betekenen dat al ruim voor 1 januari er duidelijkheid kan zijn over de mogelijkheden van vervroegd uittreden voor 65 jaar.

Reageren?
Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer (023)5670686 of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl

Tenslotte
Verspreiden of kopiëren van deze tekst is prima. Collegas die nog geen lid zijn kunnen vrijblijvend een informatiepakket opvragen via telefoonnummer (023)5651052. Wist u dat CNV Dienstenbond de laagste contributie kent van alle vakbonden die binnen de beveiliging actief zijn?