Dienstenbond CNV

Overleg Raet CAO van start
12-05-2005

Er is een aanvang gemaakt met het CAO-overleg bij Raet. De leden hebben ingestemd met de voorstellen welke we ter stemming hebben voorgelegd. De voorstellen waren voor deze eerste Raet CAO een gezamenlijke inzet van de drie aan de onderhandelingen deelnemende vakorganisaties.

In onze vorige info schreven wij al dat er veel bespreekbaar is en dat ook uw werkgever al voorstellen had gedaan. De onderwerpen die uw werkgever aandraagt komen overeen met die van de vakbonden doch even zo vaak met een andere uitkomst.

Loon
Wat opvalt is dat uw werkgever (nog) geen percentage voor loonsverhoging heeft voorgesteld maar dat er kennelijk wel budgetruimte voor 2005 is gereserveerd. Een en ander wil men betrekken in het totaal aan afspraken over de arbeidsvoorwaarden. Ook valt het op dat uw werkgever een staffel wil toepassen bij ziekte. Concreet komt het er op neer dat men de eerste zes maanden van ziekte honderd procent salaris wil doorbetalen, de tweede periode van zes maanden negentig procent, de derde periode tactig procent en de vierde periode zeventig. Wij willen juist een doorbetaling van loon van honderd procent bij ziekte in het eerste jaar en loonaanvulling tot honderd procent in het tweede jaar van ziekte.

Ondernemingsraad
Tijdens het eerste overleg is ook gebleken dat onze voorstellen over rol en invulling van vakbonden en ondernemingsraad beduidend afwijkt van datgene wat de werkgever zich daarbij voorstelt. Kernvraag bij allerlei (arbeidsvoorwaardelijke) onderwerpen is steeds 'wie gaat waarover?'. Vakbonden claimen een overlegpositie te hebben bij vrijwel alle (CAO) onderwerpen, al dan niet in goed samengaan met de ondernemingsraad.

Kaderleden
We zijn er nog niet uit maar dat kon ook niet worden verwacht na zon eerste bijeenkomst. De volgende vergadering is op 12 mei a.s. De vakbondsbestuurders worden vergezeld van kaderleden; collegas van u die zitting hebben in de ondernemingsraad en dus 'van de hoed en de rand' weten! Voor CNV Dienstenbond is dat Henk Groot Roessink. Ook bij hem kunt u terecht voor CAO-gerelateerde actualiteiten die onderwerp van bespreking zijn.

Vragen?
Vragen en opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Arie Kasper. Hij is bereikbaar op tel: (035)6460580. Mailen kan ook op hilversum@cnvdibo.nl