Gemeente Soest

Van Eng tot Eem

Datum: 09/05/2005

Brugklassers doen onderzoek 'van Eng tot Eem' in Soest

Van 10 tot en met 13 mei 2005 vindt het veldwerk van Eng tot Eem plaats in Soest. Ongeveer 300 brugklassers van CSG het Griftlandcollege uit Soest gaan in groepjes ontdekken hoe je aardrijkskunde, biologie en geschiedenis uit de boeken in de 'echte' wereld kunt toepassen en gebruiken. Het Griftlandcollege organiseert dit veldwerkproject, met medewerking door het IVN Eemland, milieucentrum de Kwekerij (gemeente Soest), museum Oud Soest, de Oude Kerk en de familie Van de Grift.

Soest leent zich uitstekend voor een dergelijk veldwerk omdat verschillende landschappen er relatief heel dicht bij elkaar liggen en omdat er veel cultuurhistorie bewaard en toegankelijk is gebleven. De brugklassers gaan opdrachten doen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en biologie in het gebied van Eng tot Eem. Ze gaan bijvoorbeeld grondboringen doen bovenop de Zuidereng en beneden in de Eempolder. Ze bestuderen weidevogels en doen opdrachten bij de oude lindebomen bij de Oude kerk. Vanaf de toren van de Oude Kerk maken ze een overzicht en een dwarsdoorsnede van het hele veldwerkgebied. In een oude gerestaureerde Potstal luisteren ze naar een verhaal van een oude Soester boer (einde 19de eeuw). De boer heeft de kleding geleend van het museum Oud Soest. Hij vertelt over het boerenleven toen, maar ook over de potstalcultuur. Als u nieuwsgierig bent geworden, kom dan gerust kijken in het gebied op dinsdag en woensdag tussen 9.00 - 12.00 en 12.30 - 15.00 uur.

Op vrijdag 13 mei worden op school de opdrachten uitgewerkt en verwerkt in een grote, lange poster. Ook wordt dan om 13.15 uur van alle 11 klassen de beste poster overhandigd aan wethouder Harry Witte. Hij neemt deze 11 beste doorsneden mee naar het gemeentehuis waar ze van 17 tot en met 27 mei worden tentoongesteld in de hal van het Soester gemeentehuis.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer