FNV

In graan zeven jaar aanvulling voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten

Gedeeltelijk arbeidsgeschikten in de meng- en veevoerindustrie krijgen zeven jaar lang een aanvulling op hun uitkering. Dat staat in het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao.
"We hebben vastgehouden aan onze eis dat een verlaging van de aanvulling in de eerste twee ziektejaren alleen bespreekbaar is als er ook aanvullingen komen over het derde tot met zevende jaar", vertelt vakbondsbestuurder Jos Hendriks.

Na een half jaar ziekte vult de werkgever nog tot 90 procent aan, in het tweede jaar tot 85 procent van het volledige loon. Wie na die twee jaar volledig arbeidsongeschikt blijkt, krijgt met terugwerkende kracht alsnog een aanvulling tot 100 procent.

Deze regeling loopt vooruit op de invoering van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) die vanaf volgend jaar de WAO vervangt. Volledig afgekeurden vallen dan onder de regeling inkomensvoorziening arbeidsgeschikten (IVA), wie tussen 35 en 80 procent afgekeurd is onder de regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA).

Wie in de graanindustrie straks in de WGA valt, krijgt van het derde tot en met zeven jaar 5 procentpunt bovenop de uitkering. Werknemers die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn, krijgen over die periode ook een aanvulling.

De 5500 werknemers krijgen volgens het onderhandelingsresultaat in juli een eenmalige loonsverhoging van 21 procent en een structurele van 1,25 procent met ingang van 2006.

De leden van FNV Bondgenoten in de graanindustrie kunnen hieronder het pamflet met uitgebreide uitleg over het onderhandelingsresultaat ophalen.