Gemeente Hoorn


Proef met drijvende terrassen in Appelhaven en Bierkade

Persbericht d.d.: 12 mei 2005

B en W hebben besloten om bij wijze van proef in de zomerseizoenen van 2005 en 2006 in het havenkwartier de exploitatie van twee terrasboten toe te staan. Daartoe heeft het college uitgebeid overleg gevoerd met omwonenden, eigenaren/ gebruikers van bedrijfspanden in de directe omgeving, de Vereniging Oud Hoorn en horeca-ondernemers. Mede aan de hand van de reactie van deze belanghebbenden is de wens van de gemeenteraad om met terrasboten te gaan experimenteren nu omgezet in een collegebesluit dat aan de raad zal worden voorgelegd.

In de ogen van B en W kunnen terrasboten een positieve bijdrage leveren aan het verblijfsklimaat en de levendigheid van het havenkwartier. Aan de andere kant moet er rekening mee worden gehouden, dat het gebied een woonfunctie en een historische karakter heeft.

Er zijn 5 locaties onderzocht op geschiktheid: Appelhaven/Bierkade, Vismarkt, Korenmarkt, Nieuwendam en de binnenhaven ter hoogte van Veermanskade en 't Hoofd. De keuze van deze locaties houdt verband met het uitgangspunt dat een terrasboot in de directe nabijheid van het `dienende' horecabedrijf moet liggen. Daarnaast is gelet op de afmetingen van het grachtenstelsel in relatie tot de afmeting van de boot. Doorvaart van andere vaartuigen moet gegarandeerd zijn. Toetsing aan deze criteria heeft geleid tot de selectie van 3 locaties: Appelhaven, Bierkade en Korenmarkt. De gesprekken met belanghebbenden hebben geresulteerd in de keuze voor twee locaties; de Appelhaven en de Bierkade.

Overigens moeten de terrasboten zelf ook aan een aantal eisen voldoen, zoals de verschijningsvorm, de inrichting en exploitatie van het terras en de veiligheid. Daarnaast zullen B en W in de benodigde vergunningen voorschriften opnemen ter bescherming van het woon- en leefklimaat en het historische karakter van het gebied. De juridische basis voor de verlening van een ligplaatsvergunning is de (nieuwe) havenverordening. Daarnaast zijn de Drank- en Horecawet, de Algemene Plaatselijke Verordening en de precarioverordening van toepassing.

---