Gemeente Amsterdam

Europese burgemeesters zeggen "Ja" tegen de Europese Grondwet

12 mei 2005
---


Burgemeester Cohen heeft samen met een groot aantal Europese collega's de onderstaande open brief ondertekend waarin zij hun steun uitspreken voor de Europese grondwet en oproepen tot een 'ja-stem' bij het referendum.

Open brief van de Europese burgemeesters voor een "Ja" tegen de Europese Grondwet

Europa is in afwachting van de resultaten van het Franse en Nederlandse referendum over de Europese Grondwet.

De lidstaten van het eerste uur mogen nu niet vergeten dat zij een sleutelrol vervullen. De afgelopen jaren hebben de Europese instellingen hard gewerkt om obstakels weg te nemen en een democratischer Europa te realiseren dat dichter bij de burgers staat.

De Grondwet is het uitvloeisel van een gezamenlijke overeenkomst die wij niet mogen afwijzen zonder de verantwoordelijkheid voor de gevolgen onder ogen te zien.

Vijf lidstaten hebben al "Ja" gezegd tegen de grondwet door een stemming in het parlement of door een volksraadpleging, omdat zij er vóór alles van overtuigd zijn dat de Europese Unie verder moet gaan.

Het recente scepticisme en de houding tegen de Europese Grondwet komen - in veel gevallen - voort uit vooroordelen en bezorgdheid over de moeilijke economische omstandigheden in het huidige Europa. Een groot Europa is een alliantie van volkeren die gezamenlijke problemen hebben en die voor cruciale uitdagingen staan. Tegen de achtergrond van globalisatie is de EU als enige in staat om de voorwaarden voor een sociale markteconomie te realiseren.

Frankrijk heeft een grote verantwoordelijkheid op 29 mei. Hetzelfde geldt voor Nederland op 1 juni.

De Europese Grondwet, die uiteraard op afzonderlijke punten kan worden bekritiseerd, is de belichaming van onomstreden democratische waarden en representeert wat de verschillende lidstaten en gemeenschappen in meer dan 50 jaar van vrede en samenwerking hebben bereikt.

Wij kunnen de langetermijnidealen van de grondleggers van Europa, vervat in de nieuwe Grondwet, nu dichterbij brengen.

Wij hopen dat de Europese burgers - door middel van een doordachte stem - een bijdrage zullen leveren aan de langdurige instandhouding van deze gezamenlijke achtergrond.

Door middel van deze open brief met een oproep voor een "Ja tegen Europa", willen wij als burgemeesters van de Europese hoofdsteden blijk geven van onze betrokkenheid bij het Project Europa en de gezamenlijke Europese waarden die ons allen verbinden.