Gemeente Assen


Gemeente zoekt monumentale bomen

Monumentale bomen

Criteria voor monumentale bomenlijst

Omschrijving

Wanneer komt een boom in aanmerking voor de monumentale bomenlijst? Aan welke criteria moeten zij voldoen?

Voor de gemeente Assen kan het bomenbestand worden ingedeeld in een drietal categorieën:

A. De monumentale bomen staan in de belangrijkste categorie. De bomen in deze categorie zijn van gemeentelijk belang en kunnen ook van landelijk belang zijn (dan staan ze geregistreerd in het nationale monumentale bomenregister van de Bomenstichting) Monumentale bomen kunnen alleen gekapt worden als zij een bedreiging vormen voor de veiligheid.

B. De waardevolle bomen die van gemeentelijk belang zijn staan in de tweede categorie. Aantasting (ook bij planologische aangelegenheden) van de groeivoorwaarden wordt vermeden.

C. De derde categorie bestaat uit toekomstbomen die uit kunnen groeien tot waardevolle en monumentale bomen.

Nb. Bomen in bossen en natuurgebieden worden buiten beschouwing gelaten. In de beheerplannen wordt de bescherming en het beheer van het gebied als geheel geregeld.

* A. Monumentale bomen

* B. Waardevolle bomen

* C. Toekomst bomen

* A1, B1,C1 criteria voor gemeentelijke monumentale boomlanen/ groepen

* Informatie

---

A. Monumentale bomen


1. Criteria

* Bomen die op zijn minst voor de gemeente bijzonder zijn


2. Registratiestatus

* Opnemen in de gemeentelijke monumentenverordening.
* Een deel van de gemeentelijke monumentale bomen zijn/kunnen opgenomen worden in 'Landelijk Register van Monumentale Bomen in Nederland' (bomen met een doorsnede van 80 cm. of meer) en in de Monumentale Bomenlijst van Drenthe van de Bomenwacht.


3. Beschermende maatregelen

* In beginsel wordt voor de monumentale bomen geen kapvergunning afgegeven, tenzij sprake is van ernstige bedreigingen van de openbare veiligheid, noodtoestand of andere uitzonderlijke situaties.

* De eigenaar wordt geadviseerd om maatregelen te nemen die nodig zijn voor instandhouding van de boom en de gezondheid van de boom.
* Subsidies kunnen beschikbaar gesteld worden voor vakkundig beheer van particuliere monumentale bomen.


4. Voorwaarden

* De minimumleeftijd voor een monumentale boom is 60 jaar.
* De boom is door zijn leeftijd en verschijning beeldbepalend en onvervangbaar voor het karakter van de omgeving. Dit ter bepaling door de gemeente op basis van een beslissingsmatrix..Een uitzondering kan gemaakt worden voor bv een herdenkingsboom of een boom met een grote cultuurhistorische, dendrologische of ecologische waarde.

* De omtrek van de stam moet op 1.30 m boven maaiveld, minimaal 160 cm. zijn (of moet een stamdoorsnede hebben van minimaal 50 centimeter).

* De bomen mogen niet in een onherstelbare slechte conditie verkeren, volledig verval mag niet binnen 10 jaar te verwachten zijn.

---

B. Waardevolle bomen


1. Criteria

* Op gemeentelijk-/wijkniveau opvallende bomen die uit kunnen groeien tot monumentale bomen

* Naast de leeftijd, is ook de standplaatslocatie belangrijk.


2. Registratie status

* Opnemen in de gemeentelijke monumentenverordening.


3. Beschermende maatregelen

* Aantasting van de groeivoorwaarden vermijden, ook bij planologische aangelegenheden.


4. Voorwaarden

* De minimum leeftijd van een waardevolle boom is 40 jaar.
* De boom is beeldbepalend voor de directe omgeving of voor de wijk.
* Een uitzondering kan gemaakt worden voor bv een herdenkingsboom of een boom met een grote cultuurhistorische, dendrologische of ecologische waarde.

* De omtrek van de stam moet op 1.30 m boven maaiveld, minimaal 127 cm. zijn (of moet een stamdoorsnede hebben van minimaal 40 centimeter).

* De bomen mogen niet in een onherstelbare slechte conditie verkeren, volledig verval mag niet binnen 10 jaar te verwachten zijn.

---

C. Toekomst bomen


1. Criteria

* Bomen die in de toekomst het predikaat waardevolle en/of monumentale boom kunnen krijgen.


2. Registratie status

* Bomen staan aangegeven op kaarten


3. Beschermende maatregelen

* Onnodige aantasting vermijden

* Aangeven op inventarisatiekaarten bij: renovatie/reconstructie, bestemmingsplanwijzigingen, bouwactiviteiten, etc.


4. Voorwaarden

* Minimumleeftijd is 20 jaar.

* Een uitzondering kan gemaakt worden voor bv. een herdenkingsboom of een boom met een grote dendrologische of ecologische waarde.
* De omtrek van de stam moet op 1.30 m boven maaiveld, minimaal 63 cm. zijn (of moet een stamdoorsnede hebben van minimaal 20 centimeter).

* De bomen mogen niet in een onherstelbare slechte conditie verkeren, volledig verval mag niet binnen 10 (5) jaar te verwachten zijn.

---

A1, B1 en C1. Criteria voor gemeentelijke monumentale boomlanen/groepen

Ook bomenlanen of bomengroepen kunnen worden opgenomen in de lijst van voornoemde drie categorieën. Voor deze groep gelden de volgende voorwaarden.


1. De laan/groep is minimaal 30 jaar en is door zijn leeftijd en verschijning beeldbepalend, onvervangbaar voor het karakter van de omgeving.


2. Een uitzondering kan gemaakt worden voor bv herdenkingsbomen of bomen met een grote cultuurhistorische, ecologische of dendrologische waarde.


3. De omtrek van de stam moet op 1.30 m boven maaiveld, minimaal 120 cm. zijn (of moet een stamdoorsnede hebben van minimaal 38 centimeter).


4. De meerderheid van de bomen mag niet in een onherstelbare slechte conditie verkeren, volledig verval mag niet binnen 10 jaar te verwachten zijn.

Inventarisatie en beoordeling van de bomen gebeurt onder auspiciën van groenmedewerkers van de afd. Wijkbeheer, op basis van een beslissingsmatrix.

---

Informatie

Wanneer u denkt dat een bepaalde boom in uw omgeving in aanmerking komt kunt u dit mailen naar: i.roelfs@assen.nl. Als u niet beschikt over e-mail kunt u bellen, telefoon: 0592- 366469.