Gemeente Leusden

Basisscholieren maken excursie naar landgoed De Boom

Ieder groepje krijgt een rugzak mee waarin spullen zitten om de opdrachten uit te voeren, zoals een verrekijker, een loupe en zoekkaarten. Zo maken zij kennis met een natuurgebied in hun eigen woonomgeving en leren op een speelse manier over de natuur- en cultuurhistorie van Leusden.
Wist u bijvoorbeeld dat alle huizen en boerderijen die bij landgoed 'de Boom' horen blauwe luiken hebben? En dat rodondendrons typische landgoedplanten zijn, die u nooit in een 'gewoon bos' tegen zult komen?
Met behulp van een leskist bereiden de kinderen de excursie voor. In deze kist zit o.a. een verhaal dat de leerkracht aan de kinderen voorleest. Het gaat over juffrouw Annie de Beaufort, die als enige erfgenaam van de familie de Beaufort Stichting de Boom in het leven geroepen heeft om ervoor te zorgen dat dit grote landgoed na haar overlijden in zijn geheel intact zou blijven. Tijdens het voorlezen van dit verhaal worden grote foto's getoond die een beeld geven van het leven in de vorige eeuw.

De les kwam tot stand in samenwerking met Stichting de Boom en de Historische Kring.
Terug naar boven

---

12-05-05
Gemeente Leusden opent nieuwe vlindertuin

Op donderdag 19 mei om 15.30 uur openen wethouder Kees de Kruijf en Gerard de Kleijn, secretaris van de Stichting Vlinderbaan, de nieuwe vlindertuin die in Leusden is aangelegd. Deze vlindertuin ligt op het terrein van de Imkersvereniging Eemkwartier op de hoek van de Noorderinslag en de Groene Zoom.

In maart hebben 20 vrijwilligers samen met de gemeente Leusden een vlindertuin aangelegd op het terrein van de imkersvereniging. In het kader van het milieusamenwerkproject Vlinderbaan hebben tientallen vrijwilligers en leden van Groei&Bloei, CML Milieuorganisatie Leusden en de Imkersvereniging Eemkwartier geholpen met het ontwerp van de tuin, de aanleg ervan en het leveren van planten die zij in hun tuin te veel hadden. Ook zijn er enthousiaste vrijwilligers uit Leusden en omgeving, die aangeboden hebben te helpen bij het beheren van de tuin.

Om al deze mensen te bedanken en het resultaat ervan wereldkundig te maken wordt de vlindertuin op 19 mei officieel geopend. Wethouder Kees de Kruijf zal een bord onthullen bij de ingang van de tuin. Ook ondertekenen de gemeente Leusden, de Stichting Vlinderbaan en basisschool De Bongerd een intentieverklaring om in 2006 de schooltuin bij De Bongerd vlindervriendelijk in te richten. Tenslotte zullen bij goede weersomstandigheden enkele leerlingen van De Bongerd vlinders loslaten in de vlindertuin. De opening wordt afgesloten met een borrel voor alle vrijwilligers en betrokkenen, die bij slecht weer in Jongerencentrum De IJsbreker plaatsvindt.

Het initiatief voor de vlindertuin ligt bij de stichting Vlinderbaan, die zich inzet voor het behoud en herstel van de vlinderstand, met name in het gebied tussen Utrecht en Amersfoort. De vlindertuin is op vrijwillige basis ontworpen door de Groei&Bloei-leden Anke Taling van Terra Verde Tuinontwerpen en Catharine Meijerink van Ontwerpbureau De Groene Vingers.
Terug naar boven

---