Gemeente Smallingerland

Profielschets nieuwe burgemeester
12 mei 2005

Bijna 800 mensen hebben gereageerd op de uitnodiging van de raad van Smallingerland om mee te denken over een profielschets voor een nieuwe burgemeester. De respondenten hebben voorkeur voor een persoon tussen 45 en 55 jaar, de meerderheid heeft geen voorkeur voor een man of vrouw.

Men kon reageren via de website van de gemeente en door het insturen van een vragenlijst in de Drachtster Courant. Daarnaast is ook de mening gevraagd van het vorig jaar ingestelde internetpanel van de gemeente. Gevraagd werd naar leeftijd en geslacht van een nieuwe burgemeester, de politieke kleur, specifieke deskundigheid en gewenste eigenschappen.

De respondenten die de enquête via de website en de krant invulden hebben in meerderheid een voorkeur voor een politieke achtergrond van de burgemeester, een derde van de panelleden vindt dat de burgemeester lid moet zijn van een politieke partij. De panelleden kiezen in meerderheid voor een CDA of PvdA achtergrond, de respondenten die de enquête via de website invulden hebben voorkeur voor een burgemeester van FNP-huize en de krantenlezers willen een CDA of PvdA-burgemeester.

Burgemeester moet affiniteit hebben met economie, regionale samenwerking en veiligheid, en de burgemeester moet sociaal meelevend, gezaghebbend en daadkrachtig zijn.

In totaal hebben 788 belangstellenden de vragenlijst ingevuld; 170 daarvan deden mee via het internetpanel, 328 via de vragenlijst in de krant en 290 vulden de webenquête via de gemeentelijke website in.

Het panel kan beschouwd worden als een representatieve steekproef van alle inwoners van Smallingerland die beschikken over een internetaansluiting thuis of op het werk. Of de inwoners die via de krant of via de website meededen representatief zijn, valt niet te zeggen omdat hun identiteit niet is gecontroleerd. Er zijn aanwijzingen dat met name de webenquête een specifiek publiek heeft aangetrokken. Veel respondenten die via de webenquête deelnamen zijn van mening dat de burgemeester van FNP-huize zou moeten zijn. In het panel en in de vragenlijst die via de krant kon worden ingevuld zien we dit beeld niet.

Klik hier voor een uitgebreide rapportage.

Het opstellen van een profielschets voor een nieuwe burgemeester is de bevoegdheid van de raad. Behalve de mening van de burgers heeft de raad ook die van het college en de ambtelijke organisatie gevraagd. Bij het vaststellen van de uiteindelijke profielschets zal de raad nadrukkelijk rekening houden met de verschillende meningen. Op 31 mei zal de profielschets tijdens een bijzondere openbare raadsvergadering worden vastgesteld.