Dienstenbond CNV

Het einde van de CAO voor Postorder Specifieke Bedrijven? 12-05-2005

Op 2 mei jl. is er voor de tweede maal onderhandeld over de voortzetting van de CAO voor de Postorder Specifieke Bedrijven. Naar aanleiding van de reeds ingediende voorstellenbrieven van de twee vakorganisaties heeft de werkgeversdelegatie een hele heldere reactie gegeven in de vorm van de werkgeversvoorstellen brief. Echter de inhoud van deze brief en de reactie dat er door de achterban van de werkgevers praktisch geen onderhandelingsruimte is doet het ergste vrezen.

Als CNV Dienstenbond zijn we geschrokken. Wij hadden onze voorstellen al lange tijd geleden ingediend en hadden toch een aantal 'raakvlakken' verwacht in de voorstellenbrief van de werkgevers. Zonder uitputtend te zijn hebben we een kleine selectie van de onderwerpen uit de voorstellen brief eruit gelicht.

Uren
Het aantal full-time uren per week wordt met 6% uitgebreid van 38 uur naar 40 uur zonder dat u daarvoor (6%) meer loon krijgt. Dat met het argument dat de werkgelegenheid anders in het gedrang komt vanwege stijgende loonkosten. Wel vreemd omdat juist deze maatregel tot verlies aan werkgelegenheid zal leiden. Immers bij een gelijkblijvende omzet dreigt 6% van de medewerkers boventallig te worden omdat hun werk moeiteloos gedaan kan worden door de andere collegas die tegen hetzelfde loon 6% meer uren per week moeten draaien. Ook een werkgelegenheidsgarantie in ruil voor de uitbreiding van het aantal uren zonder loon is voor werkgevers geen optie.

Loon
Naast twee jaar geen loonsverhoging, dreigt nu ook de automatische toekenning van functiejaren te worden afgeschaft. Dit terwijl we in de huidige CAO werkgevers de vrijheid al hebben gegeven (artikel 7.2.9 PSB CAO) om hierover afwijkende afspraken te maken. Echter, wel met als waarborg dat de werkgever hiervoor instemming van de OR nodig heeft. Dit om te voorkomen dat de werkgever de beslissing om werknemers wel of geen trede toe te kennen niet gaat baseren op het sturen op loonkosten maar op basis van het resultaat van de onderneming.

Daarnaast willen de werkgevers een knip maken tussen feitelijk loon en CAO loon. Heeft u dus in het verleden vanwege bijzondere prestaties of vanwege het feit dat u anders niet bij het bedrijf was komen werken afspraken gemaakt over loon dat nu toevallig meer blijkt te zijn dan het CAO loon dat voor uw functie van toepassing is verklaard, dan wordt u daarvoor 'gestraft'.

Ziekte
Werkgevers zeggen dat de afspraak in de Stichting van de Arbeid stelt dat werkgevers en werknemers geen afspraken mogen maken waarbij niet meer dan 170 procent van het laatst verdiende loon mag worden betaald gedurende de eerste twee jaren van ziek zijn. Dit is niet de correcte uitleg van deze afspraak. Er mogen namelijk wel degelijk afspraken gemaakt worden over aanvullingen boven de 170 procent als die maar bijdragen aan een versnelde reïntegratie van arbeidsongeschikte werknemers.

SER advies
Daarnaast stellen werkgevers voor dat bij ziekte niet het volledige loon wordt doorbetaald. Bij ziekte 85 procent van het loon uitbetalen is een goed middel tegen kort ziekteverzuim. Echter, de praktijk heeft geleerd dat een aantal bedrijven dat te kampen had met een hoog ziekteverzuim door een betere begeleiding veel betere resultaten gehaald heeft dan simpel het verlagen van het ziektegeld. Omtrent het niet willen betalen van het volledige loon in het eerste ziektejaar is het verhelderend om nog eens terug te grijpen op het SER-advies inzake de WAO uit 2002, in welk kader deze discussie immers geplaatst moet worden. Letterlijk staat er in de tekst: 'Het feit dat na één jaar ziekte een teruggang in het inkomen optreedt , beschouwt de raad als een belangrijke endogene prikkel voor de werknemer. In combinatie met de andere prikkels en verantwoordelijkheden voor werkgever en werknemer in de periode van de verplichte loondoorbetaling ontstaat aldus een evenwichtige situatie waarin beide partijen worden gestimuleerd al het mogelijke te doen om tot werkhervatting te komen.'

Vanuit dit advies is er dus in ieder geval geen aanleiding voor de discussie over de lagere betaling in het eerste ZW-jaar.

Overige
Het afschaffen van de ouderenregeling en de besparing hierop te gebruiken voor een andere algemene leeftijdsfaseregeling voor iedereen, was niet bespreekbaar. De algemene regeling moest maar vervangen worden door een individuele regeling. Uitgezonderd de goede bedrijven, begeeft men zich hiermee op glad ijs. Het gevaar voor blauwe ogen politiek neemt ons inziens toe en in de praktijk betekent het naar alle waarschijnlijkheid gewoon afschaffing van artikelen 5.3 en 6.1.3 van de PSB CAO.

Wat kunt u doen?
Op 18 mei as. proberen we in een laatste poging nader tot elkaar te komen. We zullen dan ook informeren of deze voorstellen als eindbod gelden of dat werkgevers tot een nieuw inzicht zijn gekomen. De conclusie zou ook kunnen zijn dat de CAO PSB niet meer wordt voortgezet. Voor ons is dat een rampscenario. Vandaar dat we u oproepen om uw ongeorganiseerde collega te wijzen op het belang van een vakbond.

Vragen?
Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Dat kan per mail g.seffinga@cnvdibo.nl of per telefoon (0512)583440.