Gemeente Kerkrade
---

12.05.05: Kerkrade krijgt nieuw stadshart

Kerkrade krijgt een nieuw stadshart met een nieuwe, overdekte winkelpassage. De nieuwe winkelpassage verbindt straks de beide bestaande passages: de Theaterpassage en de Orlandopassage. Met de bouw van de nieuwe passage komt er in totaal maar liefst 3.500 m2 winkelruimte bij. Het gaat om een investering van circa 30 miljoen euro.

Centrumplan
De huidige Theaterpassage voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. De passage is niet uitnodigend: hij is donker en laag en staat bovendien deels leeg.
In opdracht van de gemeente en projectontwikkelaar 3W is daarom een nieuw centrumplan gemaakt voor het gebied. In het plan wordt een gedeeltevan de Theaterpassage volledig vernieuwd. Het theater krijgt een uitnodigende, nieuwe entree met een theaterplein. Vanuit de Theaterpassage komt een nieuwe, overdekte winkelstraat richting Niersprinkstraat. De passage sluit ter hoogte van de Hema aan op de Niersprinkstraat. De 3.500 m2 nieuwe winkelruimte zal naar verwachting deels door nieuwe winkels worden ingevuld en deels door bestaande zaken, die nu aan de rand van het centrum gevestigd zijn.

Volgens wethouder Krasovec (Ruimtelijke Ordening) is het nieuwe ontwerp van het stadshart een prachtig plan, dat inmiddels aanvaard is door de welstandscommissie. Het plan is een ontwerp van de architecten Greig and Stephenson (Londen) en Bruls en Co (Maastricht).

Parkeergarage
Onder het hele complex wordt een openbareparkeergarage voor 277 auto's gerealiseerd, die aansluit op de bestaande parkeergarage onder de schouwburg.

Woningen
Boven de nieuwe winkels komen appartementen. Aan de Mozartstraat wordt een woontoren van 22 etages gerealiseerd, welke gaat fungeren als een landmark voor het nieuwe stadshart. Het plan omvat in totaal 86 appartementen.

Met de uitvoering van de plannen wordt naar verwachting in 2006 gestart. Eind 2010 zal het nieuwe stadshart van Kerkrade gereed zijn.