KPMG


Uitleg bedrijven over naleving Tabaksblat kan beter

12 mei 2005

Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen geven nog onvoldoende uitleg over de naleving van de code Tabaksblat.

In de corporate governance verslagen van de bedrijven worden nagenoeg geen afwijkingen genoteerd ten opzichte van de code, waarmee de bedrijven aangeven de principes en best practices over auditcommissies na te leven. Toch is er niet één best practice voor auditcommissies waarvan de naleving bij alle ondernemingen valt na te gaan. Dit blijkt uit onderzoek van KPMGs Audit Committee Institute (ACI) onder tachtig beursgenoteerde ondernemingen naar de uitleg over het werk van auditcommissies. De auditcommissie is onderdeel van de Raad van Commissarissen (RvC) en is in het bijzonder belast is met het toezicht op de uitleg die bestuur en RvC geven over de naleving van corporate regels, zoals de code Tabaksblat.

Opmerkelijk is dat vooral de verslaggeving over de belangrijkste toezichtstaken van de auditcommissie nog zeer beperkt is, constateert Philip Wallage, partner bij KPMG. In de code Tabaksblat worden acht onderwerpen genoemd waar de auditcommissie tenminste toezicht op moet houden. Veel van deze onderwerpen komen echter nauwelijks aan bod bij het verslag van de werkzaamheden van de auditcommissie. In ruim de helft van de verslagen wordt bijvoorbeeld iets gezegd over toezicht op de werking van de interne risicobeheersings- en controlesystemen en de financiële informatieverschaffing door de vennootschap. De aandacht voor de overige zes onderwerpen is minimaal. Het onderwerp onafhankelijkheid externe accountant komt in één op drie verslagen aan de orde, terwijl zaken als tax-planning, financiering van de vennootschap en ICT niet boven de 15% uitkomen.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt verder dat in het algemeen de uitleg over de naleving bij de AEX-fondsen beter scoort dan de AMX-fondsen, terwijl AEX- en AMX weer aanzienlijk beter scoren dan de Small caps. Zo heeft bij de gemakkelijk meetbare bepalingen - 96% van de AEX-fondsen een reglement voor auditcommissies dat inzicht geeft in de taken en werkwijze AMX. Andere fondsen scoren hier 60% en 29%.

De code schrijft onder meer ook voor dat de RvC verslag doet van de uitvoering van de taakopdracht van de commissie. Wallage: Naleving van dit principe betekent dat er dus een helder verslag van de werkzaamheden van de auditcommissie bij de jaarstukken zit. Uit het onderzoek blijkt dat dit onvoldoende gebeurt. Juist ook door een goede uitleg en motivatie van de afwijking van best practices kan corporate governance zich verder ontwikkelen en wordt de indruk vermeden dat het gaat om een one size fits all of dat het slechts als een compliance exercitie wordt gezien.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2005 KPMG Holding N.V., member of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.