Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Tweede Kamerfractie

Lijst Pim Fortuyn

Den Haag, 12 mei 2005

LPF fel tegen rijheffing

De door de commissie-Nouwen bezegelde overeenkomst om over te gaan op een variant van het rekeningrijden, de (gefaseerde) invoering van kilometer- en knelpuntenheffing, is voor de Lijst Pim Fortuyn onaanvaardbaar. Met de aanname dat er onder automobilisten draagvlak voor de plannen zou bestaan lijken de voorstanders al flink naar zich toe te rekenen. Volgens de LPF moet het nu maar eens afgelopen zijn met het autootje pesten . Er is al een kilometerheffing, en die betalen we via de benzineprijs. Dát geld zou aangewend moeten worden om iets aan de files te doen. Een variabele heffing zoals die nu wordt voorgesteld is voor de LPF onbespreekbaar.

Het is de bedoeling dat in ruil voor de afschaffing van de BPM en de houderschapsbelasting een kilometerheffing zal worden ingevoerd. Bovendien moet men in 2009 op meerdere knelpunten tol gaan betalen. Woordvoerder Max Hermans: De belofte dat de knelpuntenheffing op termijn zal worden afgeschaft is natuurlijk een lachertje. We weten allemaal hoe het met het kwartje van Kok afgelopen is.

De Lijst Pim Fortuyn zal zich met hand en tand verzetten tegen de invoering van de kilometerheffing per knelpunt. Afgezien van het feit dat de benodigde investeringen hiervoor buitensporig hoog zijn, is betalen om in de file te staan geen optie. Hermans: Wij zijn niet van plan om de werkende man op deze manier uit de file pesten. Ik heb nog geen automobilist gesproken die het met de voorstellen eens is. Dat er voldoende draagvlak voor een dergelijk plan zou bestaan lijkt me op z n zachtst gezegd dan ook erg sterk.