NEN


Europa pakt emissie gevaarlijke stoffen uit bouwproducten aan

Delft - De Europese Unie wil de emissie van gevaarlijke stoffen uit bouwproducten aanpakken. Dit kan door harmonisatie van de bestaande meetmethoden. De Europese koepelorganisatie voor normalisatie CEN start een project om die harmonisatie te realiseren. De organisatie heeft hiervoor eind april een mandaat van de Europese Commissie gekregen.

Om het normalisatiewerk te coördineren en uit te voeren wordt een nieuwe CEN-commissie (een CEN/TC) in de bouwsector ingesteld. NEN, het Nederlands centrum van normalisatie, voert het secretariaat van deze commissie.

In Nederland bestaat al een normcommissie Milieuaspecten van bouw-, rest- en afvalstoffen. Deze ontwikkelt nationale normen en volgt de Europese ontwikkelingen op dat gebied. Onder de normcommissie fungeert een schaduwcommissie voor de nieuw in te stellen CEN/TC. In de Nederlandse schaduwcommissie nemen o.a. vertegenwoordigers deel van de belangenorganisaties die met de Europese Richtlijn Bouwproducten (CPD) van doen hebben. Dit zijn in grote lijnen dezelfde partijen als die te maken hebben met het Nederlandse Bouwstoffenbesluit (Bsb).

Europese en nationale wetgeving
Er zijn met het oog op de emissie van schadelijke stoffen uit bouwproducten overeenkomsten en verschillen tussen de CPD en het Bouwstoffenbesluit. De belangrijkste overeenkomst is dat voor beiden de bepaling van uitloging naar bodem en grondwater van groot belang is. "Het is van groot belang om de Nederlandse methoden in te brengen in de Europese discussie", legt een woordvoerder van NEN uit. "Want zo kunnen we er voor proberen te zorgen dat we de Nederlandse methoden zoveel mogelijk kunnen blijven gebruiken."
Een verschil tussen de CPD en het Bouwstoffenbesluit: voor de CPD zijn ook bepalingsmethoden nodig voor emissies naar het binnenklimaat. NEN: "Er zullen daarom ook genormaliseerde Europese bepalingsmethoden komen voor de bepaling van de emissie van onder meer vluchtige organische stoffen (VOS) en radon." Een ander belangrijk verschil is dat de CPD zich richt op àlle bouwproducten in hun beoogde toepassing (intended use), terwijl het Bouwstoffenbesluit zich richt op steenachtige materialen en bouwstoffen. "Daarbij stelt het Bouwstoffenbesluit met name eisen aan de milieuaspecten van gerecyclede bouwstoffen."

"CEN gaat niet over de aan de bepaling gekoppelde grenswaarden. Dat is een verantwoordelijkheid van de individuele Europese lidstaten. Wel is een rapport voorzien waarin het gebruik van de bepalingsmethoden (wat kan er wel mee, wat niet) wordt toegelicht. Ook zullen voorstellen worden gedaan voor de inrichting van de besluitvorming over welke bouwproducten met welke frequentie moeten worden bekeken. Sommige producten zullen na een eerste karakterisering (Initial Type Testing) niet meer hoeven te worden onderzocht (Without Further Testing). Andere producten zullen voor bepaalde stoffen met regelmaat moeten worden bemonsterd", aldus NEN.

Meer informatie: Annemieke Venemans (secretaris van de op te richten CEN/TC) of Imola Ferro (secretaris van de Nederlandse schaduwcommissie).

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over het normalisatieproces, de op te richten CEN/TC of de Nederlandse schaduwcommissie kan men contact opnemen met ir. Annemieke Venemans, e-mail: annemieke.venemans@nen.nl, tel. (015) 2 690 280, of dr.ir. Imola Ferro, e-mail: imola.ferro@nen.nl, tel. (015) 2 690 303).