Gemeente De Wolden


Vraag van de CDA - fractie op grond van art. 37a voorafgaande aan de raadsvergadering van 12 mei 2005.

In onze gemeente De Wolden komen op het platteland naast agrarische activiteiten in sterk toenemende mate voor: wonen en recreëren. In onze raad is daar vaak over gesproken. Onlangs nog is in een aantal bijeenkomsten aandacht gevraagd voor landschappelijk wonen in en rond agrarische gebouwen. Zie ook de brief van de Schoolkring Ansen, die het College en de raadsfracties ontvingen.

Naar aanleiding van een initiatief van de gemeente Hoogeveen heeft de CDA-fractie in de Tweede Kamer, in de persoon van Jan Mastwijk, bij de ministers Dekker (VROM) en Veerman (LNV) aangedrongen op een speciale status voor "plattelandswoningen". De huidige regels gericht op geluidshinder, stof en stank kunnen conflicterend zijn voor het naast elkaar bestaan van agrarische activiteiten en "burgerlijk" wonen. Onze fractie is van mening dat boeren geen hinder mogen ondervinden van de toenemende woonfunctie op het platteland. Daarnaast behoren bewoners van woningen op het platteland niet te zeuren over soms voorkomend lawaai van een trekker en stank van uitgereden mest.

We vragen de raad van De Wolden en het College van Burgemeester en Wethouders het initiatief van de gemeente Hoogeveen te ondersteunen. Er kan daarbij aangesloten worden bij het rapport "Lusten en Lasten" van de provincie Zeeland.

Onze suggestie is zowel een brief aan de genoemde ministers als aan de provincie Drenthe te sturen waarin aangedrongen wordt op een ruimhartig beleid passend bij ons mooie platteland in De Wolden.

Tevens kan in het verband van de VDG en bij de diverse fracties in de Tweede Kamer aangedrongen worden op brede steun voor ruimere regels voor wonen op het platteland.

Namens de CDA-fractie,

W.L. Lutgendorff.