GroenLinks


--===============0202255436==

Vragen over voorkennis AIVD bij inval Laakkwartier

12 mei 2005

Fractievoorzitter Halsema heeft vragen gesteld aan minister Remkes (BZK) omtrent de voorkennis van de AIVD bij de inval in het Laakkwartier. Minister Remkes heeft in de Kamer altijd ontkent dat de AIVD op de hoogte was van het mogelijk gebruik van handgranaten door de verdachten bij een politie-inval. Halsema wil weten of de Kamer juist geïnformeerd is en wenst, in navolging van burgemeester Deetman, een onafhankelijk onderzoek.

Schriftelijke vragen van het lid Halsema (GroenLinks) aan de minister van Binnenlandse Zaken over de inval in het Haagse Laakkwartier, 12 mei 2005


1. Bent u op de hoogte van de door het OM gepresenteerde feiten tijdens de pro forma-zitting van drie mei j.l over de afgeluisterde gesprekken in de Haagse Antheunisstraat ?
2. Hoe verhoudt de vaststelling van het OM dat de verdachten in de afgeluisterde gesprekken het duidelijk (hebben) over het gooien van een ding en hun bereidheid explosieven te gebruiken zich tot het persbericht van het Ministerie van BZK van 11 februari 2005 waarin wordt gemeld dat de AIVD geen informatie had over eventuele aanwezigheid van vuurwapens?
3. Hoe verhoudt bovenstaande vaststelling zich tot uw uitspraak in het Kamerdebat van 9 februari jongstleden dat voor de inval van 10 november (..) alle relevante informatie waarover de AIVD op dat ogenblik beschikte (is) gedeeld met de autoriteiten. Op het moment van de inval, met een dikke streep daaronder, was niet bekend dat er handgranaten in het pand aanwezig waren ?
4. Kunt u , met een dikke streep daaronder, staande houden dat alle relevante informatie ten aanzien van de mogelijke aanwezigheid van explosieven en het gooien van een ding door de AIVD met de lokale autoriteiten is gedeeld?
5. Beschouwt u uw stellige ontkenning tegenover de Kamer dat met een dikke streep daaronder er geen informatie bekend was over de aanwezigheid van handgranaten, in het licht van de door het OM gepresenteerde feiten als feitelijk juist en houdbaar?
6. Bent u bereid om in het licht van de nieuwe gegevens alsnog tegemoet te komen aan het verzoek van Burgemeester Deetman om een onafhankelijk onderzoek te laten plaatsvinden naar (de aanloop van) de inval in het Laakkwartier? Zo nee, waarom niet?
7. Bent u bereid deze vragen per ommegaande te beantwoorden?


--===============0202255436==
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"
MIME-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Content-Disposition: inline