Gemeente Den Helder

12-05-2005
Den Helder, dáár wil je wonen

(kop) Burgerjaarverslag 2004 : een verantwoording aan u

Er gebeurt nogal wat in Den Helder: er worden huizen gebouwd en soms ook gesloopt, straten opnieuw ingericht en de gemeente maakt plannen over allerlei onderwerpen. Zo wordt er beleid gemaakt dat zich richt op sport, zorg, groen, onderwijs, de herinrichting van de binnenstad, noem maar op. Over allerlei zaken kunt u meepraten als u dat wilt, tenminste.
Dat is belangrijk, want alles wat de gemeente doet of bedenkt heeft gevolgen voor bewoners, organisaties of bedrijven. Wij vinden het dan ook zinvol dat alles mede te kunnen baseren op de ideeën van onze inwoners. De gemeente geeft u hiervoor dan ook ruimschoots de gelegenheid, op verschillende momenten en op diverse manieren.

Verantwoording
De burgemeester moet jaarlijks verantwoording afleggen over hoe de gemeente burgers betrekt bij het beleid van de gemeente. Maar ook hoe de gemeente klachten afhandelt en hoe het is gesteld met de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening. Die verantwoording gebeurt in de vorm van een burgerjaarverslag. Het is vooral bedoeld voor u, maar ook voor andere partijen in de Helderse samenleving, zoals bedrijven, verenigingen en gemeenteraad.
Het verslag heeft dit jaar als thema: Den Helder, dáár wil je wonen!. Dit thema haakt in op de verbeterslag die Den Helder momenteel doorvoert. Er wordt gewerkt aan de leefbaarheid van onze stad. De Dikke Van Dale vertelt ons niet wat onder leefbaarheid moet worden verstaan. Maar gevoelsmatig weet u vast wel wat ermee bedoeld wordt. Leefbaarheid is de kwaliteit van de buurt waarin je woont. Het omvat onderwerpen als veiligheid, voorzieningenniveau, rommel op straat, contact met buurtbewoners en woonplezier. Voor de verbetering hiervan willen we samen met u aan de slag onder de noemer wijkgericht werken. Hiermee willen we in de komende jaren de leefbaarheid (sociaal en fysiek) in alle wijken van Den Helder vergroten. Want immers: Den Helder, dáár wil je wonen! Niet omdat het nu al perfect is, maar juist omdat we er samen met u aan werken om dit wel te bereiken. Wat op dit gebied vorig jaar gedaan is, kunt u lezen in het burgerjaarverslag.

Suggesties?
Het burgerjaarverslag is een nog vrij nieuw fenomeen en daarom nog ieder jaar voor verbetering vatbaar. Het lezen en het praten erover zal eraan bijdragen dat het verslag steeds beter wordt. De burgemeester staat dan ook open voor suggesties en is benieuwd naar uw reactie. U kunt een burgerjaarverslag opvragen bij bureau Communicatie, telefoon 678194 of ophalen bij het Centraal Informatiepunt in de hal van het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20. Het ligt onder meer ter inzage bij alle filialen van de openbare bibliotheek. Het burgerjaarverslag 2004 wordt dinsdag 17 mei besproken in de raadscommissie Bestuur, Personeel, Openbare orde en veiligheid.