Dienstenbond CNV

Houden werkgevers tuincentra zich schuil?
12-05-2005

Het CAO-overleg voor de tuincentra ligt nog steeds stil. Sinds onze laatste overlegronde van 24 februari 2005 is niets meer van de werkgevers vernomen. Ondanks dat hebben wij aangedrongen om nu eens op basis van normale eisen met elkaar te gaan onderhandelen.

Op 11 april 2005 hebben wij de werkgevers per brief laten weten dat het geen zin heeft om voor de vorm bij elkaar te gaan zitten als ze bij hun eisen zouden blijven. De belangrijkste eis waar wij tegenaan liepen was de uitbreiding van de werkweek van 38 uur naar 40 uur zonder daarbij de twee uur extra werk ook te betalen. Als zon eis op tafel blijft, is het moeilijk verder onderhandelen. Wij hebben de werkgevers dringend verzocht om ons voor 26 april 2005 te laten weten of ze bereid waren serieus verder te onderhandelen. Het antwoord op deze brief is echter totaal uitgebleven. Letterlijk hebben we in onze brief gesteld: 'als u net als wij tot een CAO Tuincentra wilt komen, vragen wij u om uw voorstellen onder de loep te nemen en te kijken of het mogelijk is om uw voorstellen zo te wijzigen dat wij tot een nieuwe CAO Tuincentra kunnen komen.' Wij moeten dan ook nu de conclusie trekken dat de werkgevers niet hun verantwoordelijkheid nemen en blijkbaar geen nieuwe CAO willen! Ze laten hiermee hun eigen personeel, u dus, lekker bungelen!

Wat nu?
Wij hebben natuurlijk niet lijdzaam zitten wachten op het antwoord van werkgevers. In maart zijn we al begonnen om de meningen van de werknemers in de Tuincentra breed te peilen. Via actiekaarten konden u en uw collegas aangeven wat u van het idee van werkgevers vond om twee uur extra te gaan werken tegen 0,00 euro loon. Deze kaarten hebben wij massaal terug ontvangen met daarop de duidelijke stem en dus ook steun van de werknemers. De uitslag: honderd procent NEE tegen het voorstel van werkgevers.

Heeft u nog geen actiekaarten ontvangen? Of wilt u er nog meer onder uw collegas verspreiden? U kunt de kaarten nog aanvragen via tel (035)6460580.

Met deze duidelijke steunbetuiging van u kunnen wij verder. Omdat werkgevers niets van zich laten horen zijn wij ons aan het voorbereiden om binnenkort acties te organiseren. Daarvoor hebben wij uw hulp natuurlijk hard nodig. Wilt u meedoen aan de acties? Dan kunt u zich ook aanmelden via (035)6460580.

Wat betekent deze CAO-loze periode nu voor u?
U behoudt de rechten die u nu heeft! De oude CAO is dus nog steeds op u van toepassing. De werkgever mag dus ook niets wijzigen in uw contract. U hoeft daar tenminste NIET mee akkoord te gaan. U behoudt dus het oude. Maar zolang de werkgevers niet hun verantwoordelijkheid nemen, krijgt u er nog niets bij. Dit betekent:
* Nog steeds geen broodnodige loonsverhoging. De laatste loonsverhoging dateert van 1 februari 2004 en dat was nog slechts een eenmalige uitkering van 1 procent. (De laatste echte loonsverhoging is van 1 augustus 2003, namelijk 1,5 procent, dat is al meer dan anderhalf jaar geleden.)

* Geen afspraak over ziekengeld. Als u langer dan een jaar ziek bent, betekent dat dus dat u in het tweede jaar maar zeventig procent van uw loon krijgt.

Als het echt spaak dreigt te lopen met de onderhandelingen zullen wij u verder informeren wat het betekent om helemaal geen CAO te hebben. Wilt u voorkomen dat het echt misloopt, dan is uw inzet zeker nodig.

Hoe het ook gaat lopen, u hoort binnenkort dus weer van ons! Wij blijven u op de hoogte houden!

Vragen?
Heeft u in de tussentijd nog vragen of opmerkingen? Dan kunt u contact opnemen met de bestuurder, Neoletta Poelgeest, via tel: (035)6460580 of per mail: n.poelgeest@cnvdibo.nl