Dienstenbond CNV

Gevolgen besisverzekering voor De Friesland Zorgverzekeraar 12-05-2005

De gezondheidszorg is volop in beweging. Zo lijkt de invoering van een nieuw zorgverzekeringsstelsel door te gaan. Naast de reeds ingezette herstructurering van de dienstverlening en de herinrichting van de processen is men binnen De Friesland hier druk mee bezig.

Op dit moment loopt een aantal veranderingstrajecten samen. Presteren met processen, informatiebeleidsplan en de invoering van de Zorgverzekeringswet.

Al een aantal malen heeft CNV Dienstenbond hierover overleg gehad met uw werkgever en de OR, om een inschatting te maken wat de mogelijke gevolgen zijn voor de personeelsformatie. De verwachting is dat de basisverzekering in eerste instantie tot meer handelingen en werkaanbod zal leiden, maar dat medio 2006, als ziekenfonds- en particuliere systemen daadwerkelijk ophouden te bestaan, een daling van de werkgelegenheid zal plaatsvinden die zich zal doorzetten in de loop der jaren.

Kwantiteit van de werkzaamheden
Op dit moment is slechts een schatting te maken van de gevolgen voor het personeel in kwalitatieve en kwantitatieve zin. Immers door de mogelijkheden van aanvullende producten en of diensten blijft het koffiedik kijken wat de drie veranderingstrajecten voor invloed op de personeelsformatie hebben. De grove inschatting die we nu maken is dat we rekening houden met het feit dat er in eerste instantie een reductie van rond de tien procent zal plaatsvinden op het totale personeelsbestand.
Wel is het zo dat De Friesland als een van de weinige zorgverzekeraars al in een vroeg stadium met de vakorganisaties in overleg is getreden omtrent de ZVW en de verwachte personele gevolgen. Het onderkennen van dit probleem heeft er in ieder geval toe geleid dat er al snel een vacaturestop is ingesteld om het verlies van arbeidsplaatsen op te vangen. Daarnaast heeft de werkgever geanticipeerd door de schil van flexibele arbeidskrachten uit te breiden van drie naar negen procent van het personeelsbestand. Een krimp zou dan opgevangen kunnen worden doordat er uitstroom plaatsvindt door het niet verlengen van tijdelijke contracten.

Natuurlijk verloop
Met deze maatregelen wordt beoogd om via natuurlijk verloop en flexibiliteit de wijzigingen in de personeelsformatie op te vangen om de kans op gedwongen vertrek zo klein mogelijk te houden. Voor uw begrip: in het ondernemingsplan voor 2005 is een doelstelling opgenomen van 447 ftes waarvan negen procent flexibel. Omdat dit nog niet gerealiseerd is hebben we uw werkgever gevraagd na te denken of een ouderenregeling (in welke vorm dan ook: generiek of individueel) een oplossing zou kunnen bieden.

Kwaliteit
In eerste instantie lijkt het dat alleen de medewerkers binnen een specifiek cluster worden getroffen door de invoering ZVW. Echter, ook de ander medewerkers zullen direct dan wel indirect worden getroffen door de basisverzekeringen. Niet alleen door de verdergaande automatisering, herinrichting van de processen maar vooral ook door de intensivering van de concurrentie tussen zorgverzekeraars, zoals door de wetgever is beoogd. De inhoud van het werk zal in kwalitatief opzicht namelijk voor de meeste mensen gaan veranderen. Door de concurrentie zal het inkopen van zorg, het formuleren, ontwikkelen en het aan de klant brengen van zorgproducten, maar ook de nazorg c.q. after sales, steeds belangrijker worden. Er zal binnen de traditionele regio waar De Friesland zich begeeft naar alle waarschijnlijkheid een felle strijd ontstaan rondom met name de prijs en service.

Regiopolis
In gesprekken met andere verzekeraars hebben wij als CNV Dienstenbond al gehoord dat andere landelijke zorgverzekeraars zoals Menzis en Achmea druk bezig zijn met het optuigen van een regiopolis. In het kader daarvan is het zeer belangrijk dat u zich er van bewust bent dat de meeste medewerkers ook andere vaardigheden zullen moeten aanleren. Voor de nieuwe functies zullen andere dan alleen maar administratieve vaardigheden nodig zijn.

Employability
Op brancheniveau steken we als CNV Dienstenbond dan ook in om afspraken te maken met de zorgverzekeraars rondom employability, oftewel het vermogen om aantrekkelijk te zijn voor de arbeidsmarkt. Concreet is er de afspraak dat Zorgverzekeraars Nederland een opleidingstraject gaat verzorgen inzake de basisverzekering. De zorgverzekeraars zullen zelf de medewerkers gaan scholen ten aanzien van hun eigen aanvullende pakketten. Voor De Friesland betekent dit concreet dat er rond de honderd medewerkers een scholingstraject zullen moeten gaan volgen. Wij willen u erop wijzen dat het ons verstandig lijkt dat u zich openstelt voor deze verandering. Omdat we inschatten dat we in 2006 de gevolgen zullen merken van de drie ingezette veranderingstrajecten, is het van belang dat indien u kansen ziet om vaardigheden of kennis te verwerven, u deze met beide handen aangrijpt. We willen voorkomen dat u medio 2006 tot de conclusie zou komen dat u met lege handen staat. Dit, omdat u niet mee bent gegaan in het veranderingsproces of kansen heeft laten liggen waardoor u intern niet te bemiddelen bent en de pech zou hebben hierdoor, op termijn, boventallig te worden verklaard.

Aanvullende afspraken
Mocht dat gebeuren dan heeft De Friesland Zorgverzekeraar aangegeven dat, indien de sociale leidraad onvoldoende voorziet in de opvang van de gevolgen van deze ontwikkelingen en er gedwongen ontslagen vallen, zij bereid zijn om met vakorganisaties hierover aanvullende afspraken te maken.

Vragen?
Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, bel of mail gerust uw bestuurder Gert-Jan Seffinga, telefoon (0512)583440 of g.seffinga@cnvdibo.nl. Wijs uw ongeorganiseerde collega ook eens op de voordelen van collectieve belangenbeharting.