Dienstenbond CNV

Wat betekent verkoop DeWitKomart voor de medewerkers? 12-05-2005

Na een lange tijd van radiostilte, waarbij toch allerlei geruchten de ronde deden over verkoop van DeWitKomart, is nu dan toch eindelijk duidelijkheid gekomen. Het bedrijf wordt in gedeeltes verkocht. De nieuwe eigenaren zijn Coopcodis, Deen en Hoogvliet. U bent hierover door uw werkgever ingelicht.

Natuurlijk heeft u een heleboel vragen wanneer zoiets gebeurt. Want wat betekent dit voor uw baan? De reorganisatie van vorig jaar, waarin afscheid is genomen van een grote groep collegas, ligt immers nog vers in het geheugen. Wij zouden u nu graag willen vertellen waar u precies aan toe bent. Maar helemaal kunnen wij dat nog niet. We hebben van uw werkgever namelijk dezelfde informatie gekregen als dat u heeft ontvangen. Voordat wij u duidelijkheid kunnen geven is het toch eerst nodig dat er afspraken met uw huidige werkgever en de nieuwe werkgevers worden gemaakt. Wij hebben er dan ook op aangedrongen om de periode van onzekerheid zo kort mogelijk te houden en dus op korte termijn bij elkaar te komen.

Algemeen
Bij een verkoop, of zoals ook wel gezegd wordt, een overgang van onderneming, bestaan een aantal spelregels. De belangrijkste daarvan zijn:

* Alle werknemers gaan over.

* U behoudt uw huidige rechten en plichten. Uw arbeidscontract blijft geldig. Een nieuw contract tekenen is dus niet nodig.
* De dienstjaren die u al heeft gemaakt, blijven ook gewoon staan.

Wij hopen dat dit u alvast wat houvast geeft. Het is tenminste iets van zekerheid.

Cultuur
Maar goed, elke overname is natuurlijk weer anders. Je zou kunnen zeggen; 'wat maakt het uit welk bord er boven de winkel hangt?' Maar elk bedrijf kent natuurlijk wel zijn eigen cultuur, eigen regels, eigen bezetting per winkel etc. etc. Er moeten toch tenminste afspraken worden gemaakt om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen en ervoor te zorgen dat toch echt niemand buiten de boot valt.

DC en hoofdkantoor
Onze grootste zorg is eerst het distributiecentrum en het hoofdkantoor. De nieuwe eigenaren hebben aangegeven ook dit deel van de organisatie over te nemen. Maar hoe ze dat in hun eigen organisaties willen inpassen is nog zeer onduidelijk. Blijft het DC gewoon draaien? Of moeten de mensen naar Velsen of Alphen aan de Rijn toe? Dat maakt natuurlijk nog wel een verschil! Deze mensen moeten zo snel als mogelijk duidelijkheid krijgen over hun toekomst.

Gezamelijk
Wij gaan er vanuit dat het gesprek met de diverse directies op korte termijn zal plaatsvinden. Ook de OR heeft natuurlijk nog wat te zeggen. Pas als de OR advies heeft gegeven kan de verkoop namelijk echt doorgaan. We hebben uiteraard geleerd van de reorganisatie van vorig jaar. Wij vinden dat we nu zoveel mogelijk gezamenlijk moeten optrekken in het belang van alle werknemers bij DeWitKomart. Het contact daarvoor met de vakverenigingen is door de OR al gelegd. Zodra wij een gesprek hebben gehad met de directies brengen u wij natuurlijk op de hoogte zoals u van ons gewend bent. Houd dus uw brievenbus en/of onze internetsite in de gaten!

Vragen?
Heeft u nog vragen over uw situatie of over deze info? Dan kunt u contact opnemen met Neoletta Poelgeest, bestuurder. Graag zoveel mogelijk via de mail: n.poelgeest@cnvdibo.nl