Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Oldambt maakt zich sterk voor financiering Steunstees en 24-uurs zorgdienst Toegekende subsidie in gevaar?

In het Oldambt in Oost-Groningen hebben de partners op het gebied van Wonen, Welzijn en Zorg (meer dan 20 instellingen) zich samen met de gemeenten de afgelopen jaren ingezet voor de invoering van het zogenaamde Steunsteemodel. Zorgketen Oosterlengte heeft dit vanuit de thuiszorg ondersteund door de inrichting van een 24-uurs zorgdienst. Ontstaan vanuit de dorpen, blijkt het concept nu ook goed werkbaar voor wijken in steden. Zo lang mogelijk thuis blijven is wat de cliënt wil en macro gezien hoeft de cliënt dan ook geen beroep te doen op dure voorzieningen (opname in een instelling). Daarnaast blijft de schaarse instellingscapaciteit hierdoor beschikbaar voor de mensen die het écht nodig hebben. Inmiddels zijn er 23 Steunstees in het geografisch uitgestrekte gebied. De Steunstees in combinatie met een 24-uurs zorgdienst sluiten naadloos aan bij de invoering van lokale loketten - specifiek in dunbevolkte gebieden - als belangrijk onderdeel van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De huidige financiering hiervan is echter zeer moeilijk en hangt van tijdelijke constructies aan elkaar.
Door het wegvallen van de vrije bestedingsmiddelen van de Thuiszorg sinds 2004, hebben de instellingen een aanvraag gedaan in het kader van de Regeling Diensten bij Wonen met Zorg. Probleem hierbij is de vereiste indicatie "verblijf" die een cliënt moet hebben, wil het declarabel zijn in het kader van deze subsidieregeling. Dit is een vreemde gedachte, want de voorziening van Steunstee en 24-uurs zorgdienst voorkómt juist die indicatie "verblijf".
Hierover is vorig najaar een brief gestuurd naar de staatssecretaris; zij blijft echter bij haar standpunt. Het Zorgkantoor Groningen heeft de subsidieaanvraag wel gehonoreerd, aangezien zij absoluut de meerwaarde er van inziet. Maar als het uiteindelijk niet gedeclareerd kan worden, vissen we alsnog achter het net. Het gaat hier wel om een financiële bijdrage van EUR 350.000 in 2004 en EUR 700.000 in 2005. Als we deze middelen niet krijgen zullen de voorzieningen die we de afgelopen jaren gezamenlijk met een grote krachtsinspanning hebben neergezet, verloren zien gaan. Dit kan toch niet de bedoeling zijn in de overgangssituatie naar de WMO? De WWZ partners en de gemeenten willen dit niet laten gebeuren en zullen met een afvaardiging naar Den Haag gaan. Het is de bedoeling om daar een presentatie in Nieuwspoort te geven en hierbij ook de staatssecretaris uit te nodigen.

---

-----------------------------------------------