VU Medisch Centrum

Scholing vrijheidsbeperkende interventies wint Verpleegkundeprijs 2005

Het projectvoorstel Scholing vrijheidsbeperkende interventies van verpleegkundigen Michelle Mutschelknauss en Marga Jaspers heeft op 12 mei de verpleegkundeprijs 2005 gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het VU medisch centrum. Met het project willen de verpleegkundigen de deskundigheid bevorderen op het gebied van vrijheidsbeperkende interventies, via de constructie van train-de-trainer.

De seniorverpleegkundige (Mutschelknauss) en verpleegkundig specialist (Jaspers) krijgen buiten een beeldje één dag per week extra fte en het geldbedrag van 1000 euro dat de VU Windesheim Vereniging beschikbaar stelt. Het geld zullen de twee besteden aan het lesmateriaal dat gebruikt wordt voor de scholing van de trainers en een kenniskaart, zodat de opgedane kennis op de zorgeenheden behouden blijft.

Op bijna elke zorgeenheid zijn verpleegkundigen aanwezig, die in staat zijn om hun collega's te trainen op het gebied van vrijheidsbeperkende interventies, leggen Mutschelknauss en Jaspers uit. Het projectvoorstel bestaat uit het ontwikkelen en verzorgen van een scholing voor deze verpleegkundige trainers, waarin de richtlijn, het registratieformulier, de zorgprotocollen en het fixatiemateriaal een centrale rol zullen spelen. Naast theoretische onderbouwing zal aan de hand van casuïstiek geoefend worden met de vaak ingewikkelde besluitvorming rondom vrijheidsbeperking en de specifieke rol van de verpleegkundige in dit proces. De trainers krijgen bovendien een implementatiemodel aangereikt dat als leidraad dient bij het scholen van hun eigen team. Gedurende het implementatietraject op de zorgeenheid fungeert de projectgroep als supervisor voor de trainers.

De jury - bestaande uit in- en externe deskundigen van onder meer hogescholen en de cliëntenadviesraad (CRAZ) - beoordeelden de inzendingen op het verbeteren van de kwaliteit van de patiëntenzorg, het expliciet belichten van het perspectief van de patiënt, op het gebruik van eigentijdse, nieuwe verpleegkundige beroepskennis en inzichten, de relatie tussen het beleid van de zorgeenheid en andere projecten, de praktische uitvoerbaarheid en een duidelijk tijdspad.

Het winnend project past binnen het kwaliteitsbeleid van het VU medisch centrum, waar patiëntveiligheid naast patiëntenlogistiek en patiënttevredenheid een belangrijk thema is. Op 20 mei organiseert het VU medisch centrum een landelijk verpleegkundig symposium Patiëntveiligheid verzekerd; verpleegkunde en professionele ontwikkeling. Voor meer informatie, zie www.VUmc.nl/kwaliteit.